Astra Zeneca säljer rättigheter till Movantik

Astra Zeneca säljer rättigheterna till läkemedlet Movantik, eller naloxegol, mot förstoppning orsakad av opioider till Redhill Biopharma.

Det framgår av ett pressmeddelande.

“Den här avyttringen stödjer vår strategi att realisera värden från mediciner i vår portfölj som är mogna och utanför vårt nuvarande ramverk för att möjliggöra återinvestering i våra huvudterapiområden”, skriver Ruud Dobber, chef för Astra Zenecas Bio Pharmaceutical-affärsenehet.

Köpeskillingen uppgår till en initial betalning om 52,5 miljoner dollar, samt en framtida oavhängig betalning på 15 miljoner dollar 2021.

Under 2019 uppgick Astra Zenecas omsättningen för Movantik till 96 miljoner dollar i USA.

Försäljningen är beräknad att slutföras under det första kvartalet 2020. Astra Zenecas guidning för helåret 2020 kommer inte att påverkas, heter det i pressmeddelandet.

Europa, Kanada och Israel är undantagna från försäljnigen av rättigheterna och Astra Zeneca kommer att fortsätta att producera Movantik för Redhill under en övergångsperiod.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.