Avst�� cykliskt verkstadsbolag

ANALYS Efter ett större förvärv är verkstadsbolaget mindre Europaberoende än inför finanskrisens lågkonjunktur. På kort sikt ger svaga fordonsmarknadsutsikter dock inte tillräckligt bra risk-reward för aktien.

VÄNTA Sist Affärsvärlden analyserade VBG Group (nummer 43/2016) hade aktien rusat efter en lyckad halvårsrapport. Verkstadsbolaget, som historiskt har haft stor exponering mot lastbilssektorn, gynnades då av en blomstrande lastbilskonjunktur i Europa.

I dag är situationen den omvända. Halvårsrapporten från i augusti fick kalla handen av marknaden och utsikterna för den globala lastbilsbranschen betydligt sämre än för tre år sedan. Ordertrenden för tunga lastbilar i Nordamerika, som i dag är VBG:s största marknad och brukar gå före den europeiska, har varit negativ åtta månader i rad.

Dessutom visar historiken på att VBG har presterat dåligt i lågkonjunktur. Under finanskrisåret 2008 var p/e-talet nere på nivåer kring 8, att jämföra med dagens värdering runt p/e 11,3. Även om vi inte är på väg mot en 2008-krasch så är den globala konjunkturen inne i en avmattningsfas.

På 2020 års prognoser handlas VBG:s aktie till ett p/e-tal på 9,8 och ett ev/ebit på 8,3. Det är en attraktiv värdering för ett etablerat och välskött verkstadsbolag. Men med den negativa tillväxttrenden i fordonsbranschen och en ökad konjunkturoro ser vi ingen anledning att addera VBG till portföljen. Vi avvaktar i dagsläget.

Detta är en nedkortad version av aktierådet På väg mot uppförsbacke

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.