Bakslag för Boris Johnson – anklagar Labour för orimlig feghet

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anklagar oppositionspartiet Labour för "orimlig feghet" efter att parlamentet sent på måndagskvällen blockerat premiärministerns andra försök att få till ett nyval för att bryta brexitdödläget.

Boris Johnson hade behövt 434 röster i parlamentet för att säkra det nyval han hade begärt till den 15 oktober, men lyckades bara samla 293 röster. Och givet att parlamentet nu har ajournerats i fem veckor kan ett nyval nu bli aktuellt först i november som tidigast.

Premiärministern utlovade efter nederlaget att försöka få till ett reviderat brexitavtal, men han retade samtidigt upp parlamentariker genom att antyda att han ändå kommer att pressa fram ett avtalslöst brexit om han misslyckas med att få till ett avtal. Det rapporterar Financial Times.

”Denna regering kommer att pressa på med förhandlingarna samtidigt som den förbereder för att lämna utan ett… Oavsett hur mycket parlamentet binder mina händer kommer jag att sträva efter att nå en överenskommelse i nationens intresse”, sade premiärministern, och tillade: ”denna regering kommer inte att fördröja brexit ytterligare”.

Labourledaren Jeremy Corbyn sade att hans parti inte tänkte stödja ett nyval nu om det skulle innebära en risk att Boris Johnson skulle föra Storbritannien ut ur EU utan ett avtal vid Halloween. Han vill vänta tills efter att brexit har fördröjts innan han stöder ett nyval.

Financial Times noterar att måndagskvällens bakslag för premiärministern var hans sjätte nederlag i parlamentet på sju dagar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.