”Bara med förtroende i ryggen kan du stänga en bank”

Advokat Biörn Riese har rett ut härvorna i Carnegie, HQ Bank och Telia Sonera. Sveriges främste krishanterare berättar om konsten att vinna respekt.

”Det är ingen enmansshow utan ett teamwork, ofta med många inblandade.”

Ska du resa bort det närmsta halvåret eller kommer du att vara tillgänglig för uppdrag?”

Det är en tjänsteman från Finansinspektionen som frågar. Tyvärr går det inte att vara mer specifik än så onsdagen den 25 augusti 2010.

Nästa dag ringer telefonen igen. Tjänstemannen förklarar att det rör ett eventuellt uppdrag som likvidator i HQ Bank. Advokaten tackar ja men vet av erfarenhet att det kanske inte blir av. Han har fått liknande samtal förut, sett kriser brisera framför blixtrande kameror och andra kriser som nystats upp i det fördolda.

På lördagen kommer beskedet att Finansinspektionen drar in tillståndet för HQ Bank. Även om banken haft det tufft sedan april då det uppdagades att de hade stora problem med sin tradingportfölj slår beslutet ner som en bomb. Inne på HQ är chocken total. Under hela helgen arbetar de frenetiskt med att sälja banken men försöken misslyckas och söndag eftermiddag får de anställda veta att i morgon, måndag, kommer en likvidator: han heter Biörn Riese och han är jurist.

– Ingen visste riktigt vem han var. Vi tänkte: ”Vad fan, kommer det in en jurist och ska sätta sig på tvären just som vi försöker att rädda det här”, säger Jesper Bülow, dåvarande administrativ chef för banken.

Under sex arbetsdygn delade han och Biörn Riese praktiskt taget rum inne på HQ Bank.

– Jag sov mindre än tre timmar per natt den veckan, det måste ha varit detsamma för Biörn men det märktes inte över huvudtaget. Han var kristallklar och hade örnkoll trots att han befann sig i en helt ny miljö, minns Jesper Bülow som är över­tygad om att det var Biörn Rieses förtjänst att Finansinspektionen slutligen godkände Carnegie som köpare.

Men det som gjorde bestående intryck var likvidatorns förmåga att se männi­skorna omkring sig.

– Han var lugn, saklig och oerhörd vänlig i sin framtoning. I en sådan situation där folk är i upplösningstillstånd är det viktiga egenskaper. Den allmänna uppfattningen på banken är att han vann personalens respekt, jättemycket respekt.

Biörn Riese tar en klunk mineralvatten. Utsikten från Mannheimer Swartlings konferensrum uppe på tolfte våningen är magnifik. Det har gått fyra år sedan han gjorde näringslivshistorisk entré med dörrlappen: Idag måndag är HQ Bank stängd. Det var speciellt att vara först i Sverige med att stänga en bank, men det fanns inga alternativ.

– Jag behövde skapa ett andrum och det mest praktiska sättet var att stänga. Man kan ju inte börja dela ut pengar till vissa och sedan konstatera att nu räcker inte pengarna längre.

Rent juridiskt talar man om moratorium, ett fördröjande eller undantag av verkställighet tills ett krav har uppfyllts eller ett tillstånd har upphört.

– Det som vi egentligen gjorde på HQ var att skapa ett fysiskt moratorium genom att låsa dörren, säger Biörn Riese.

En frizon för att tänka och agera är inte något han får, utan ett utrymme han tar, även i relation till andra delägare i byrån. I sin roll som styrelseordförande har han överlevt tre Managing Partners. Den förre MP:n, Stefan Brocker, insåg snart att det aldrig gick att tvinga fram ett beslut ur ordförande Riese. Om han otåligt försökte skynda på ett beslut möttes han av de bevingade orden: ”Om du ska ha svar nu är svaret nej.”

– Det brukade min pappa alltid säga. Det är ett bra citat som fungerar i alla möjliga situationer; om du tvingar någon att fatta ett beslut kanske det bara finns ett alternativ. Men om man får ett rådrum kanske man kan komma fram till något annat. Det gäller också i fall som HQ, får man lite tid behöver man kanske inte gå i konkurs.

Pappa Thorbjörn Riese var långvarig vd för biografkedjan RI-teatrarna. Under gymnasietiden arbetade Biörn Riese därför på olika biosalonger som Rita, River­ide och Riviera. På biograferna var han allt ifrån vaktmästare till maskinist. Det var ett bra extraknäck för man kunde hoppa in lite när det passade och när mörkret sänkte sig i salongen kunde man plocka fram skolböckerna och göra läxan.

Förstod du tidigt att du skulle bli affärsjurist?

– Nej, men för ett tag sedan hittade jag ordningsregler som jag hade satt upp för vår frimärksklubb i skolan. Och där kan jag se att det fanns en ådra.

Under senare år har Biörn Riese fått epitetet ”krisadvokat” i medierna. Men i viss mån har han ägnat sig åt kriser ända sedan han inledde sin karriär som biträdande jurist på advokatfirman Åbjörnsson & Rausing där han benade ut konkurser, men även fortsättningsvis på Carl Swartling Advokatbyrå. Innan vi kommer in på olika uppdrag som Biörn Riese har haft genom åren kan det vara värt att nämna att han gång på gång säger saker som:

– Det jag håller på med baseras på teamwork. Det är ingen enmansshow utan ett teamwork, ofta med många inblandade.

Det första pressklippet med Biörn Riese är från Aftonbladet den 30 september 1992. Ett krisdrabbat Bank-Sverige skördar sitt första offer. Gota Bank går i konkurs och det ska visa sig att väldigt många – privatpersoner, industriföretag och kommuner – trott att de suttit på bankcertifikat men som i själva verket var certifikat som bankens moderbolag Gota AB gett ut. Och eftersom det bolaget inte var någon bank var bankcertifikaten vanliga företagsobligationer och omfattades inte av den statliga bankgarantin. Förvirringen över olika Gota-certifikat ledde till ett antal processer där Biörn Riese och hans kolleger företrädde obligations­innehavarna, exempelvis Örebro kommun.

Men det publika uppdrag som påverkade Biörn Riese mest kom tre år senare och gällde att rekonstruera Haninge kommun. Det vilade en ödesmättad stämning runt kommunens nybyggda och nyrenoverade bostadshus som gapade tomma. När bostadsbolagen inte hade fått in hyror vände sig alla till kommunen som borgat – tills pengarna tog slut. Tillsammans med en före detta finansminister, Ingemar Mundebo, lyfte Biörn Riese ut fastigheterna från kommunen.

– Jag upplevde det hela som väldigt dramatiskt. Det var en djup kris. Det inträff­ade rätt mycket slag i slag.

I början av 90-talet hände det samtidigt spännande saker på den svenska byråmarknaden. Lagerlöf Lehman bildades och det gjorde även Mannheimer Swartling som efter sammanslagningen bestod av drygt 90 jurister. Sex år före fusionen 1990 hade Biörn Riese börjat på byrån som jurist nummer 28. När han klev in i lokalerna som låg i Ivar Kreugers gamla kontor i Tändstickspalatset tyckte han att företaget kändes väldigt stort. Han hade tänkt att stanna ett par år innan han gav sig ut i näringslivet för att göra egna affärer. Men ”det var så himla kul” att han stannade kvar, blev delägare, styrelseordförande och så småningom ansvarig för verksamhetsgrupperna Obeståndsjuridik och Företagsöverlåtelser. Efter sina 30 år på byrån anser han att transaktionerna blivit mer komplexa och att klienterna ställer tuffare krav. Han identifierar samtidigt en grupp klienter som påverkat rådgivningen.

– Om man tar sofistikeringsgraden har private equity drivit på utvecklingen. Har du till uppdrag att köpa och sälja företag så driver det idéer om hur advokatbyråer kan effektivisera saker som exempelvis due diligence.

Biörn Riese värjer sig mot påståendet att han skulle ha mycket makt på byrån, inte mer än någon annan delägare, det är en platt organisation, invänder han.

Men du har varit med om att bygga Mannheimer Swartling som det ser ut i dag. Finns det någonting inom byrån som hade kunnat vara bättre eller som ni kunde ha gjort annorlunda?

– Nja… Det finns alltid saker som man kunde ha gjort bättre, klart man hade kunnat arbeta mer dedikerat med vissa saker, haft fler specialister på vissa om­råden. Men jag ser ingen stor grej…

Ni har fortfarande inte någon särskilt stor andel kvinnliga delägare?

– Nej. Det håller jag med om. Det är verkligen ett misslyckande att det inte finns fler kvinnliga delägare. Även om andelen kvinnor som upptagits som del­ägare ökat under senare år, finns det mer att göra.

Hur kommer det sig att de inte blivit fler delägare samtidigt som ni fått in fler kvinnor i organisationen?

– Det sättet som vi jobbar på, ”en för alla, alla för en” borde underlätta. Vi har också en massa verktyg såsom föräldraledighet även särskilt inriktat mot män så att det inte ska bli en kvinnofälla. Vi har möjlighet att jobba på distans. Visste vi svaret på det skulle vi ha löst det.

Vad gäller sina juridiska uppdrag brukar Biörn Riese säga att han sysslar med ”trassel och transaktioner”. Beträffande trassel har han blivit alltmer intresserad av relationen mellan bolagsstyrelser och ledning corporate governance-frågor. Ett annat område som intresserar honom är hållbarhetsfrågor (CSR) och anti-korruptionsfrågor där det mest publika trasselexemplet är hans omfattande utredning om Telia Soneras investering i Uzbekistan. På en presskonferens på Mann­heimer Swartling riktade han kritik mot sina uppdragsgivare, vd:n och styrelsen och menade att affärerna i Uzbekistan hade kantats av så många märkligheter att någon borde ha reagerat på de oklarheter som fanns kring den lokala partnern. Rapporten ledde senare till att vd:n avgick och stora delar av styrelsen fick lämna.

Även i detta uppdrag hade Biörn Riese skapat sig ett handlingsutrymme.

– Det som var viktigt för mig var integriteten, självständigheten och i någon mening var presskonferensen en del i det – jag skulle själv presentera resultatet.

Det syntes att du var lite tagen under presskonferensen?

– Jo. Det var inte stundens ingivelse, det jag sa, utan orden var naturligtvis väl avvägda, börjar Biörn Riese och fortsätter:

– I alla kriser får man tänka på att det är människor inblandade, ibland är det människor som åker med av bara farten, ibland är det människor som verkligen borde bytas ut. I stunden är det inte alltid lätt att sortera vem som är vem – det kanske ger sig efter ett tag. Det är lätt att bli raljant och komma med kritik som inte är genomtänkt. Jag tycker man har ett ansvar att tänka innan man påstår någonting. Det gäller att ha på fötterna så att man har utrett tillräckligt, men sen gäller det att framföra det på ett balanserat sätt. Utan att ta till överord måste man framföra den kritik som finns, man får inte släta över, det gäller att hitta rätt nivå.

– Jag försöker att hålla en rak och tydlig linje. Det är nog på det sättet man kan vinna respekt. Det är bara med förtroende i ryggen som du kan stänga en bank en vecka.

Mannheimer Swartling är stränga med att delägare inte får vara med i delägarkollektivet hur länge som helst. Biörn Riese får vara delägare fram till han fyller 62. Den födelsedagen kommer nästa december.

Vad ska du göra sen?

– Fortsätta. Jag ska dels fortsätta med juridisk konsultation, när jag minskar styrelseuppdraget i byrån kan jag ta andra styrelseuppdrag. Dels utrednings- och compliance-uppdrag. Jag tycker fortfarande att kriser är intressant och ser fram emot att fortsätta med de saker jag har hållit på med hittills om än i annan form.

Under sin karriär har Biörn Riese alltid sovit bra om nätterna (om han inte arbetat) och överlag har han lätt att koppla av efter arbetet.

– Jag går inte runt och ältar. I det här jobbet finns nästan alltid någonting mer man kan göra. Men när jag bestämmer mig för att jag har gjort ett gott dagsverke – då går jag hem.

Tre röster om Biörn Riese

Gustaf Slettengren, vd Lazard Sverige ”Jag har jobbat tillsammans med Biörn sedan i början av 90-talet och i flera spektakulära ärenden som Carnegie och HQ. Vi jobbar även ihop just nu i ett pågående ärende. Biörn är en av Stockholms mest samlade och professionella affärsadvokater. Han har väldigt gott omdöme och kan trycka ifrån när det behövs. Han är grundmurad och har ett stort juridiskt djup. Dessutom går han alltid att nå vilket är bra sett ur en klients perspektiv.”

Maria-Pia Hope, managing partner, Vinge ”Biörn är en mycket respek-terad branschkollega som har hanterat många stora och komplexa projekt med skicklighet och klokskap. Han har ett stort engagemang både för sin byrå och för flera samhällsfrågor – i detta avseende är han en förebild.”

Stefan Brocker, delägare, Mannheimer Swartling ”Vi jobbade i byråns styrelse tillsammans i sex år. Biörn som ordförande och jag som managing partner. Biörn är klok, kan väldigt mycket och har en naturlig pondus som inger förtroende samtidigt som han är en god lyssnare. Det är en svårslagen men tyvärr alltför ovanlig kombination av egenskaper. För mig som dåvarande ’ung och pådrivande’ managing partner var Biörn en välbehövlig kontrollstation och ibland bromskloss.”

Ett urval av uppdrag

• Regeringens uppdrag att rädda Haninge kommun, 1995.

• Hjälpte Riksgälden att sälja Carnegie, 2008.

• Omstrukturering av GM:s europeiska verksamhet där rekonstruktionen av Saab ingick, 2009.

• Likvidator i HQ Bank, 2010.

• Utredare av Telia Soneras affärer i Uzbekistan. Kritiserade sin klient och stora delar av styrelsen lämnade sina poster, 2012–2013.

• Rådgivare till styrelsen i SAS vid krisen 2012.

• Tele 2 AB:s försäljning av Tele 2 Ryssland till VTB Group, cirka 15,6 miljarder kronor, 2013.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.