Barclays: Marknaden för växtbaserade alternativ kommer att explodera

Glöm de klassiska grönsaksbiffarna. Vegetariska alternativ som ser ut som kött, smakar som kött och har en köttlik konsistens är på väg att bli en mångmiljardindustri.
Barclays: Marknaden för växtbaserade alternativ kommer att explodera - impossilbe-burger-700_binary_6960589.jpg

Vi behöver mer än halvera mängden rött kött vi får i oss om inte jorden ska drabbas av ”katastrofal skada”, enligt en vetenskaplig sammanställning som den ansedda vetenskapliga tidskriften the Lancet ligger bakom. Den goda nyheten är att alternativen blir allt fler.

Bara under 2019 har flera välkända varumärken tillkännagett sina satsningar på köttliknande vegetariska produkter, som inte bara ska se ut som kött, utan också smaka som kött och bete sig precis som kött när det tillagas.

Beyond Meat gör en köttliknande, ärtproteinbaserade ”blödande” hamburgare, vars röda färg kommer från rödbetor. Matvarukedjan Coop har nyligen börjat sälja burgaren och Beyond Meat har också aviserat att de ska börja tillverka sina växtbaserade köttsubstitut i Europa, specifikt i Nederländerna, nästa år. Det blir bolagets första produktionsanläggning utanför USA.

I USA har snabbmatskedjan Burger King inlett ett samarbete med det Bill Gates-backade företaget Impossible Foods och ska lansera deras sojaproteinsbaserade burgare i samtliga 7 200 amerikanska restauranger senare i år.

Burgaren är inte godkänd inom EU eftersom den innehåller genmodifierad jäst. I stället har Burger King i Sverige lanserat ett annat köttliknande sojabönsbaserat alternativ, från ett icke-namngivet europeiskt företag.

Den svenska burgarkedjan Max har lanserat en egenutvecklad variant gjord av soja- och veteprotein. Även Ikea hakar på tåget, men i deras fall handlar det om en satsning på en ”köttfribulle”. Den ska testas i ett fåtal varuhus i början av nästa år, med väntad lansering i alla varuhus efter sommaren 2020.

Analytiker: Det här är bara början

Om Barclays, en av världens största banker, får rätt är det här bara början. Bankens analytiker tror att marknaden för växtbaserade köttliknande alternativ fullkomligt kommer att explodera de närmaste åren och omsätta 140 miljarder dollar årligen om tio år.

– Att det är en trend att vilja äta alternativ till kött är tydligt, det är bara att se på den senaste tidens lanseringar och Beyond Meats börsintroduktion i USA. Det blev den största öppningsdagen för en nyintroduktion med en omfattning på minst 200 miljoner dollar sedan 2000, säger Mikael Furu på managementkonsultfirman Macklean, som ägs av LRF men verkar oberoende.

Livsmedelsproducenter, snabbmatskedjor och matbutiker ser en ökad efterfrågan och har därför börjat satsa allt mer på de köttliknande växtbaserade alternativen, säger Mikael Furu. Då hakar också allt fler på trenden.

– Många av de här företagen är i grunden inriktade på att göra bra mat och trycker i första hand inte på att den är vegetarisk eller vegansk. För kunderna är hälsa den starkaste faktorn bakom utvecklingen, men vi ser också att allt fler tänker mycket mer på klimatet och är medvetna om att vi överlag borde äta mindre kött, säger han.

Mindre resurser krävs

Som exempel kan sägas att en livscykelanalys från University of Michigan som Beyond Meat beställt visar att deras ärtproteinbaserade burgare kräver 99 procent mindre vatten, 93 procent mindre landyta, 46 procent mindre energi och bidrar med 90 procent mindre utsläpp av växthusgaser än en vanlig biffburgare.

Galia Zamaratskaia är samverkanslektor på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala och forskar på sambandet mellan kost, näring och hälsa. Hon säger också att de viktigaste skälen till att många väljer bort kött i dag är klimatet och hälsan.

– Det finns många alternativ till kött i dag, vilket är bra, men tittar vi på deras näringsinnehåll kan de inte jämföras med kött, framför allt inte sett till järn, som är viktigt för enzymernas funktion och syretransporten och vitamin B12, som behövs för att bilda röda blodkroppar.

Kött innehåller både hemjärn, som är det som är enklast för kroppen att ta upp, och icke-hemjärn.

– Järn kan vara ett problem med de vegetabiliska alternativen, eftersom de bara innehåller den form av järn som är svårare att ta upp, så kallat icke-hemjärn, säger Galia Zamaratskaia.

Kött är också en bra proteinkälla, och innehåller alla essentiella aminosyror som vi inte själva kan producera utan måste få via maten. Vegetabiliska matvaror innehåller inte alla essentiella aminosyror naturligt, och det är bland annat därför som sojabönor kan kritiseras ur hälsosynpunkt, säger Galia Zamaratskaia.

– Att bara äta sojabaserade produkter blir för ensidigt, du behöver variera en vegetarisk kost så du får i dig spannmål, baljväxter, nötter och frön. Då kan du få i dig de essentiella aminosyror du behöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets