Africa Oil
Beskedet som sänker Africa Oil
Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil har inte rosat aktiemarknaden och aktien har fallit med mer än 40 procent i år. Nyhetsflödet har överlag varit negativt den senaste tiden, inte minst reservuppdateringen den 16 september som var lite sämre än aktiemarknadens förväntningar. Inte ens förra veckans analytiker- och investerarträff med rundresa i Kenya har bromsat nedvärderingen av aktien, som har backat med 18 procent den senaste veckan.
Nu kompliceras bilden av en stor osäkerhet kring vilken skattesats för reavinster som gäller från och med 1 januari 2015.
Africa Oil har tillsammans med den Londonbaserade operatören Tullow Oil hittat stora oljereserver i norra Kenya.
Kenyas president har nyligen undertecknat en lag som innebär att landet inför en 5-procentig reavinstskatt vid försäljning av tillgångar. Kenya tog bort reavinstskatten i mitten av 1980-talet för att locka utländska investerare men skatten kommer nu att återinföras från och med 1 januari 2015. Denna skattesats diskuterades i svenska medier redan i juni 2013 då propositionen presenterades i Kenya och verkar vara den information som aktieanalytiker överlag använder i sina värderingsmodeller.
Som vanligt i skattesammanhang så finns det undantag från huvudregeln. Affärsvärlden har fått bekräftat från såväl KPMG som Deloitte i Kenya att utländska företag som säljer hela eller delar av gas- och oljeprospekteringsblock kommer att tvingas betala en reavinstskatt (Capital Gain Tax, CGT) på 37,5 procent (eller 30 procent för nationella bolag). Skattehöjningen gör det med andra ord mindre lönsamt för utländska bolag inom gas- och oljeprospektering att sälja sina kenyanska verksamheter från och med nästa år. Den kenyanska staten vill helt enkelt ha en mycket större del av vinsterna som skapas inom oljeindustrin.
Den höga skattesatsen är ett stort bakslag för Africa Oil. Bolaget har tydligt kommunicerat att bolaget inte på egen hand kommer att kommersialisera den olja som bolaget har hittat. Bolagets plan har varit att sälja vidare sina tillgångar till ett större oljebolag med större ekonomiska resurser. Om Africa Oil tvingas betala 37,5 procent reavinstskatt istället för 5 procent (och ingen alls fram till nu) kommer det att påverka värdet negativt på Africa Oils tillgångar högst betydligt. Kanske föranleder det att bolaget behöver se över sin strategi i Kenya.
Oljelobbyn med Africa Oil i spetsen lär jobba på högvarv för att försöka begränsa skatten på olika sätt. Skattesatsen på 37,5 procent är också högre än i grannländerna. I Tanzania måste utländska företag betala 20 procent skatt och i Uganda 30 procent. Det är i nuläget oklart om det kommer att finnas metoder för att kunna minimera eller begränsa den högre skattesatsen. Några möjligheter skulle kunna vara att till exempel farma ut eller kvitta reavinsten mot redan nedlagda och framtida prospekteringskostnader.
En annan konsekvens kan bli att utländska investeringar i olje- och gasprospektering i Kenya riskerar att minska.
Africa Oil bevakas av 27 analytiker där 25 rekommenderar köp och 2 neutral. Den positiva bilden bland analytikerkåren är med andra ord unison. Eftersom Africa Oil så tydligt har kommunicerat att bolaget ämnar sälja tillgångar i Kenya så är den förhärskande modellen för att värdera aktien baserad på potentiell prislapp för varje oljefält, viktat efter olika riskparametrar. En reavinstskatt på 37,5 procent istället för 5 procent sänker därför värdet betydligt.
Enligt Factset är den genomsnittliga riktkursen i Africa Oil 70 kronor jämfört med dagens aktiekurs kring 32 kronor. Om ytterligare över 30 procent av vinsten nu måste skattas bort bör rimligen aktiens motiverade värde falla signifikant. Affärsvärlden har varit i kontakt med flera analytiker som bekräftar den bilden. Alla menar att det skulle vara mycket negativt för värdet på Africa Oil och att osäkerheten kring skattesatsen utgör en tung komponent i den senaste tidens nedvärdering av aktien.
Analytikerna, som alla vill vara anonyma, hävdar också att om skattesatsen blir verklighet från årsskiftet så kommer utländska investeringar inom oljeprospektering att minska högst betydligt.
Africa Oil har finansiering till mitten av 2015 enligt bolagets presentation från augusti 2014. I en analys från Bank of America Merrill Lynch daterad 22 september förväntas en nyemission inom närtid för att säkerställa finansieringen för prospekteringsprogrammet till 2016.
När Affärsvärlden intervjuade vd Keith Hill i januari i år bedömde han att hela bolaget kunde säljas för 85 kronor per aktie, att jämföra med kursen som då stod i cirka 50 kronor. I skrivande stund handlas aktien kring 32 kronor.
Affärsvärlden har försökt att nå vd Keith Hill för en kommentar men utan framgång.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.