Beslut om åtal för Birgitte Bonnesen återigen försenat

Beslutet om huruvida Swedbanks tidigare VD Birgitte Bonnesen ska åtalas angående penningtvättskandalen i Baltikum eller inte har återigen skjutits på framtiden. Det skriver Dagens industri.
Beslut om åtal för Birgitte Bonnesen återigen försenat - bonnesen-900
Swedbanks tidigare VD Birgitte Bonnesen. Foto: Pehrson/SvD/TT
Ett år har snart gått sedan Ekobrottsmyndighetens förundersökning mot Bonnesen bedömdes som klar och i januari mottog den före detta Swedbankchefen materialet för att kunna begära eventuella kompletteringar.

Tidsfristen att begära kompletteringar hade redan flyttats fram till den 1 november men nu är tidsgränsen framflyttad ytterligare en gång på försvarets begäran, till den 3 december.

Bonnesen fick sparken från Swedbank i mars 2019 i samband med den stora penningtvättskandalen. I samband med att skandalen uppdagades inleddes en förundersökning mot Bonnesen för grovt svindleri avseende uttalanden hon gjorde under hösten 2018.

Den aktuella förundersökningen uppges innehålla två brottsrubriceringar: obehörigt röjande av insiderinformation samt grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.