Bitcoins värde rusar – analytiker tror på dubbling innan årets slut

Kryptovalutan bitcoin har rusat under inledningen av året. Sedan årsskiftet har värdet stigit med 22 procent – den starkaste inledningen sedan 2012. En analytiker tror dock på en värdefördubbling före årets slut.
Bitcoins värde rusar – analytiker tror på dubbling innan årets slut - bitcoin-700_binary_6958520.jpg

Bitcoin har gjort sig (ö)känd för kraftiga kurssvängningar. Investerare har de senaste åren sett hur kursen gått upp till 20 000 dollar, nästan 200 000 kronor, för att sedan rasa till motsvarande 28 000 kronor i slutet av 2018.

Årets inledning har dock varit bra. Den som köpte en bitcoin vid nyårsafton har sett värdet öka med motsvarande 15 000 kronor, från 7 178 dollar till drygt 8 800 dollar.

Analytiker som nyhetskanalen CNBC talat med lyfter bland annat utvecklingen kring Iran med USA:s dödliga attack mot toppmilitären Qassem Soleimani som en bidragande faktor. Att kryptovalutan ska ses som en trygg placering vid oroliga tider ifrågasätter dock Johan Javeus, chefstrateg vid SEB. Han ser i stället flera orsaker till uppgången:

– Tittar vi under hela perioden så har den innehållit en del geopolitisk oro men också överlag ganska stor riskaptit med fantastisk start för börser över hela världen. Sedan såg man visserligen en stor uppgång i bitcoin när oroligheterna med Iran kulminerade men att kryptovalutor generellt beter sig som en trygg placering vid oroliga tider får man ta med en stor portion salt.

Droppe i havet

Johan Javeus påpekar att grundtanken med en trygg investering är att den går snabbt att sälja och är stabil. Bitcoinen lider i ett sådant sammanhang av att den dagliga omsättningen är förhållandevis liten, 100–200 miljoner dollar.

– Det är en droppe i havet jämfört med traditionella finansmarknader. Omsättningen på amerikanska statsobligationer ligger på 500 miljarder dollar per dag medan den globala valutamarknaden är 5 000 miljarder dollar dagligen.

Kryptovalutamarknaden brottas även med att det finns tusentals olika varianter där bitcoinen dessutom kommit delvis i skuggan av framför allt konkurrenten ethereum som numera har större omsättning.

För den variant som vill utmana i framtiden ser Johan Javeus två krav: den ska kunna innefatta små transaktionskostnader och användas vid små betalningar – något som dagens betalningssystem inte är speciellt bra anpassat till. Han ger ett praktiskt exempel:-

Jag tittar på Youtube och ser någon som gör en bra video och jag vill belöna personen med en ”like”. Men om jag skulle vilja skicka fem kronor, det går inte i dag för det är för krångligt att göra en utlandsbetalning till USA på fem kronor.

Libra en variant

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har bland annat velat lansera libra, en variant på just kryptovaluta och som skulle kunna användas globalt.

– Jag tror du skulle kunna få helt nya företag och en ekonomi som kan växa upp kring små betalningar på ett effektivt sätt. För mig är bitcoin inte valutan som kan lösa de här problemen utan en tillgång som visserligen kan spela en viss roll.

Trots den senaste tidens uppgång finns dock fortsatt stor kurspotential i valutan, i alla fall enligt Vijay Ayyar, vd för Londonbaserade bolaget Luno, som är en form av handelsplats för kryptovalutor med drygt 3,5 miljoner användare.

I en intervju med CNBC sätter han en riktkurs på 15 000–16 000 dollar vid årsskiftet 2020–21.

Johan Javeus:

– Jag är så klart väldigt försiktig med att ge något som kan tolkas som en rekommendation men studerar man historien så är den fylld av snabba kursrusningar. Det är naturligtvis inte omöjligt men man kan inte heller utesluta att den faller till 4 000 dollar i stället.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.