Börsgolvet: Rötmånad hos småbolag och kryptokungar

Sommaren har hittills bjudit på high chaparall bland börsens småbolag.
Börsgolvet bjuder på glimtar från ett av årens märkligaste pressmeddelanden.
Och vad har miljardbolagen K33, H100 och Hilbert Group gemensamt?
Börsgolvet: Rötmånad hos småbolag och kryptokungar - Börsgolvet
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Efter senaste krisemissionen av IT-distributören DistIT – som nästan ingen tecknade – kommer bolagets obligationsinnehavare äga 74% av bolaget. Balansräkningen är fortsatt en tragisk historia och aktien står i 0 komma något.

Börsgolvet känner igen tecknen från andra “framgångsrika” emissioner (Lex Viaplay).

”Inte den muntraste båten att sitta i framöver”, suckar en tidigare ägare. ”Även om det ljusnar operativt riskerar aktier att vräkas ut. Jag säger DumpIT!”

Muntrare tongångar ljuder förmodligen hos riskkapitalbolaget EQT:s profiler Thomas von Koch och Caspar Callerström, samt Acnes ordförande Mikael Schiller. I slutet av juni fanns de med bland köparna av skjorttillverkaren Eton som såldes just av EQT.

“Men smakar det så kostar det. Enligt uppgifter i PE-branschen ska priset för aktierna ha legat på 1 kr”, säger en analytiker och drar på mungipan.

En helt säker uppgift är att det är rötmånad bland småbolagen på börsen.

Flera relativt okända bolag har fått se sina värderingar rusa upp till över miljarden. Bland dessa finns bitcoinbolaget K33, hälsotechbolaget H100 och investeringsbolaget Hilbert Group.

Vad har dessa stigande stjärnor gemensamt? Alla har anammat en så kallad “bitcoin treasury-strategi” genom vilken de vill köpa bitcoin för att använda som kassatillgångar.

Även lilla Fragbite och nyligen noterade B Treasury Capital har hoppat på tåget. Den i princip identiska strategin verkar ha fallit ner i knät på samtliga bolag vid ungefär samma tidpunkt.

“Det finns även en del gemensamt mellan K33 och H100 – förutom de snarlika namnen”, säger en besk öl på Sturehof. “De delar storägare och ägarlistan befolkas av en hel del norrbaggar. Verkar som att Nordens vilda västern ska tälja guld på svenska börsen.”

Icke att förglömma är årets mest haussiga pressmeddelande som levererades av Circle Energy. Energibolaget ingick ett “banbrytande avtal” med “ett av världens mest eftertraktade klimatföretag – till rekordpris”.

Beskedet fick aktien att rusa närmare 200% innan handeln stoppades. Aktien är upp över 400% bara i år.

“Circle skrev att de säkrat 40 års intäkter. Efter att aktien handelsstoppats tvingades bolaget skriva ett nytt, mer sobert pressmeddelande. Det har varit full kalabalik”, skrattar en småbolagsjägare på Riche.

“En av de mest absurda läsupplevelser jag haft”, instämmer vännen intill. “Som att stiga in i småbolagslistornas Narnia. Av vad jag hört kommer Circle att åka på ett vite för det där pressmeddelandet.”

Den som vill roa sig med att titta närmare på den hypade avtalspartnern United Eco Solutions märker snart att Circle Energys nyligen avgångna VD Martin Boulton också är Director i United Ecos brittiska bolag (som grundades i april i år).

“Målsättningen är att fram till 2030 generera intäkter om minst 1 000 000 000 SEK genom försäljning av Carbon Credits”, står i United Ecos svenska årsredovisning för 2024.

Förra årets omsättning? 3,3 Mkr. Året innan? 1 kr.

Under sommaren kommer även två bolag lämna börsen efter mycket om och men. Adventure Box Technology och Raytelligence tackar för sig. I det sista fallet är det NGM som bestämt sig för att kasta ut bolaget.

Börsgolvet kommer sällan med framåtriktade uttalanden eller prognoser. Framtiden är svår att sia om. Men det är inte omöjligt att Circle Energy förr eller senare gör de två sistnämnda bolagen sällskap på börsbolagens kyrkogård.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du allt från Börsgolvet