Blandad utveckling på Asienbörserna

De asiatiska börserna visade blandad utveckling på fredagen med plus i Japan, efter stigande kurser i USA dagen före, och börsnedgångar i Kina.

Hongkongbörsen pressades av veckans oroligheter med sammandrabbningar mellan protestanter och polis.

På handelsfronten meddelade Kinas handelsdepartement på fredagen att det höjer tullarna på vissa former av stålrör från EU och USA till mellan 57,9 och 147,8 procent, rapporterar Reuters.

Över 600 företag i USA, inklusive jättar som Walmart och Target, uppmanar Donald Trump att lösa handelskonflikten med Kina eftersom det skadar de amerikanska företagens verksamhet och konsumenterna. Det skriver de i ett brev till administrationen, enligt Reuters.

Bland enskilda aktier i fredagens börshandel rasade Bank of East Asia på Hongkongbörsen med 8,5 procent efter vinstvarning. Banken räknar med en markant resultatnedgång i halvårsperioden som löper ut sista juni. Hansoh Pharmaceutical gick starkt vid sin börsdebut i Hongkong på fredagen.

På Tokyobörsen handlades Sony upp 3 procent sedan aktivistinvesteraren Dan Loebs med fonden Third Point åter propagerat för att elektronikjätten gör stora omstruktureringar, inklusive en avknoppning av halvledarverksamheten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.