Boeing backade på Wall Street

De ledande börserna på Wall Street handlades uppåt under fredagen, och noterades därmed återigen till nya rekordnoteringar.
Boeing backade på Wall Street - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,2 procent till 29.345. Det bredare S&P 500 steg 0,4 procent till 3.329 medan Nasdaqs kompositindex avancerade 0,3 procent till 9.389.

Sektorsvis avancerade kommunikation 0,9 procent och presterade därmed bäst, medan energi backade 0,7 procent och placerade sig i botten av sektorerna.

Sentimentet fick stöd av amerikansk statistik som visade att bostadsbyggandet steg 16,9 procent i december. Det var en klart större ökning än väntade +1,1 procent, enligt Bloomberg News.

Dagens statistikskörd var dock inte odelat positiv, Kina rapporterade den lägsta tillväxten i årstakt på tre årtionden, 6,1 procent.

Bland enskilda bolagsnyheter noterades att Googles börsnoterade moderbolag Alphabet kvalade in i ”1-biljon-dollar-klubben”, då bolagets marknadsvärde översteg den nivån på torsdagen. Aktien fortsatte uppåt under fredagen och steg 2 procent.

Chiptillverkaren Qualcomm avancerade 4,5 procent, sedan Citibank höjt aktien till köp. Analytikerna menar att den ”efterlängtade 5G taktökningen” börjar ta form i år, vilket kommer gynna bolaget.

I tekniksektorn steg Snapchataktien 4,7 procent sedan investmentbanken UBS höjt rekommendationen.

Ebay backade 0,3 procent i kölvattnet av en negativ analys från Wells Fargo, där rekommendationen för aktien sänkts till undervikt.

Medicinteknikbolaget Qiagen handlades upp 4,6 procent sedan branschmedian CTFN rapporterat om att bolaget är i samtal om en potentiell försäljning.

Den krisande flygplanstillverkaren Boeing har identifierat ett mjukvaruproblem i den problemtyngda 737 Max-modellen, som kommer kräva ytterligare arbete och antagligen förlänga tiden tills modellen är tillbaka i tjänst. Ratinginstitutet Fitch nedgraderade även bolagets kreditrating till -A med stabila utsikter. Aktien handlades ned 2,4 procent.

Tesla backade 0,6 procent efter nyheten att USA:s fordonssäkerhetsmyndighet NHTSA inlett en granskning kring uppgifter om att bilar från Tesla accelererat okontrollerat utan förares avsikt.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 2 punkter till 1,83 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco