Boeing i förlikning – betalar miljarder efter flygplanskrascher

Flygplanstillverkaren Boeing kommer att få betala 2,5 miljarder dollar i en förlikning efter de två flygkrascherna med 737 Max-flygplanen för två år sedan.
Boeing i förlikning – betalar miljarder efter flygplanskrascher - sas-boeing-737-700_binary_6952371.jpg

Flygplansmodellen togs åter i bruk under en flygning mellan Miami och New York i slutet av december. Det rapporterar Wall Street Journal.

Förlikningen kommer efter en utredning av det amerikanska justitiedepartementet. Åklagare undersökte där vilken roll två anställda hade när luftfartsverket frågade om flygplansdesignen och hur mycket träning en pilot behövde för flygplansmodellen. Utöver bötessumman tvingas bolaget erkänna att de anställda lurade luftfartsverket om säkerhetsfrågor som ledde till de två flygkrascherna.

Förlikningen fördelas med 244 miljoner i böter och nära 2,3 miljarder dollar i kompensation till flygbolagets kunder och familjerna till de 346 personer som omkom i flygolyckorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets