Bolagen där insynspersoner köpt och sålt mest sista året

Det senaste året har det köpts mest i H&M och Sandvik och sålts mest i EQT och Evolution, visar Affärsvärldens genomgång av insynshandel på Stockholmsbörsen.
Mongtage. Foto: Henrik Montgomery/TT

Insynspersonerna på de nordiska börserna har legat på köpsidan de senaste veckorna. Det framgår av Holdings databas över insynshandel. Den senaste veckan har personerna med bäst insyn i de nordiska börsbolagen gjort 101 köp för ett samanalagt värde av 561 miljoner kronor. Det har under samma period gjorts 12 insynsförsäljningar värda totalt 59 miljoner.

De senaste två veckorna har de gjort 271 köp värda 1,2 miljarder kronor. Det samnmanlagda värdet på de 40 försäljningarna under perioden uppgår till 269 miljoner.

Den senaste månaden har köpen och försäljningarna uppgått till strax över 1,8 miljarder kronor vardera, visar Holdings data över insynshandel. Men det senaste kvartalet ligger det sammanlagda värdet på insynsförsäljningarna klart över värdet på köpen – 18,1 miljarder mot 4,0 miljarder.

Lista: De är största ägarna i årets bästa aktier

Men i vilka bolag har det egentligen skötts insynsköp och insynsförsäljningar till ett störst värde det senaste året? Svaret är att det har köpts mest i Sandvik och H&M. Det är de enda två svenska bolag där insynspersonerna köpt för miljardbelopp.

Detta kan jämföras med att det i såväl EQT, Evolution, Sinch, SSAB och Sagax sålts för mer än 2 miljarder kronor.

Investmentbolagen Industrivärden och Lundbergföretagen har gjort flera köp i Sandvik medan en rad partners på EQT tagit hem vinst. Detsamma gäller Evolution-grundarna.

Men istället för att sälja i Evolution likt grundarna hade småbolagsförvaltaren Johan Thorén gärna köpt aktier i bolaget – om han hade fått, sa han till Afv i den här artikeln.

Störst insynshandel senaste året

Bolagen där det shoppats mest

1) Sandvik, insynspersoner har köpot för 3,5 miljarder senaste året.
2) H&M, 3,1 miljarder
3) Volvo, 819 milkoner.
4) Orexo, 737 miljoner
5) Corem, 329 milloner

Bolagen där det sålts mest

1) EQT, 1insynspersoner har sålt för 11,1 miljarder
2) Evolution, 6,3 miljarder
3) Sinch, 4,7 miljarder
4) SSAB, 2,8 miljarder
5) Sagax, 2,0 miljarder