Evolution rasade rejält på rapporten: ”Lite bortskämd”

Evolution rapportrasade på Stockholmsbörsen i dag. Om småbolagsförvaltaren Johan Thorén hade kunnat hade han köpt fler aktier i Evolution, säger han till Affärsvärlden.
Evolution
Evolution Gaming är en leverantör av livecasino-produkter till speloperatörer världen över. På bilden syns spelet Deal or No Deal som är inspirerat av det amerikanska TV-programmet med samma namn.

Det var nog många småsparare som såg till att vara vakna vid 07.30 på torsdagsmorgonen. Anledningen: Då släppte småspararfavoriten  Evolution sin rapport för det tredje kvartalet.

Kvartalsrapporten visade att Evolution ökade intäkterna 97 % i kvartalet. Ebitda-resultatet ökade i sin tur med 113 % till 192,9 miljoner euro. Ebitda-marginalen landade på 69,9 %.

Ebitda-resultatet kom in in i linje med förväntningarna, enligt Finwire.

”Vi är nu på god väg in i ett spännande och mycket hektiskt sista kvartal och inledningen av fjärde kvartalet har börjat starkt”, sa Martin Carlesund, vd för Evolution, bland annat i anslutning till rapporten.

EVOLUTION BACKAR PÅ BÖRSEN

Marknaden gillade dock inte rapporten. Under eftermiddagen var aktien ner över 10% men den stängde ner 8,2 %.

Johan Thorén på Strand Kapitalförvaltning beskriver rapporten från Evolution som ”stabil och helt enligt förväntan”.

Något nyckeltal som du tar fasta på extra mycket i rapporten?

”Vinsttillväxten är viktig och takten på utrullningen i de olika marknaderna, framförallt i Nordamerika.”

Aktien handlas ner rejält. Vad är det marknaden inte gillar, tror du?

”Marknaden har blivit lite bortskämd med att EVO brukar kraftigt överträffa alla prognoser så en rapport som ”bara” är som förväntat ger en viss besvikelse i kursen.”

Förvaltaren säger vidare såhär om att aktien tar stryk på börsen idag:

”Man ska också komma ihåg att kursen gått starkt senaste tre veckorna varför det inte är så konstigt att det blir en del vinsthemtagning”.

Johan Thorén förvaltar en småbolagsfond och kan därför inte köpa fler aktier i Evolution som ”sedan länge passerat 10 miljarder i börsvärde”. Detta gör att förvaltaren inte kan köpa fler aktier ”men annars skulle jag gärna göra det”, säger han.

HAR TVINGATS SÄLJA AV

Affärsvärlden skrev nyligen ett långt reportage om just bolagsjättar i småbolagsfonder. Då uttalade sig Thorén om just OMXS30-jätten Evolution, som då vägde drygt 8 % av portföljen.

”Vi går in i bolag när det har ett börsvärde på ett par tre miljarder vilket Evolution också hade strax efter noteringen. Sedan har ju utvecklingen varit fantastisk och vi tror fortfarande på bolaget, men vi har ju varit tvingade att sälja av kontinuerligt för att innehavet inte ska få alldeles för stor vikt i portföljen. Det är en process som fortgår. Vi har på sätt och vis en stående säljorder i Evolution”, sa Johan Thorén i reportaget som du kan läsa genom att trycka HÄR.

När man gick in i Evolution hade fonden nästan en halv miljon aktier. Nu har innehavet krympt till drygt 40 000 aktier, enligt den senaste siffran från Holdings. Thoren uppskattar att Evolution hade stått för ”95 % av portföljen som mest” om inget hade sålts av under tiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.