Bolagen som pressar ned börsen

Stockholmsbörsen handlas fortsatt söder om nollstrecket, i likhet med de europeiska storbolagsindexens noteringar. Det tycks råda ett något avvaktande läge inför Greklands folkomröstning på söndag.

SIX Generalindex var vid klockan 13.11 oförändrat vid 493 och OMXS30-index sjönk 0,2 procent till 1.559. Omsättningen var 3,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

EU-kommissionens Jean-Claude Junker har uppgett att oavsett utfall i söndagens grekiska omröstning så är det svåra förhandlingar som väntar efteråt. Om utfallet blir ett nej skulle den grekiska förhandlingspositionen försämras, snarare än förbättras, sade han vidare.

Uttalandet kommer dagen efter Greklands premiärminister Alexis Tsipras uppmanat befolkningen att rösta nej till reformförslag i utbyte mot finanser. Han säger sig i det fallet kunna förhandla fram ett bättre avtal.

På svensk mark visade statistik från SCB att industriproduktionen i maj steg med 3,3 procent på årsbasis men backade 0,1 procent i månadstakt. Analytiker hade räknat med en årsvis ökning om +2,2 procent och en månadstakt på -0,5 procent, enligt SIX News enkät.

På bolagsfronten ses tre av de fyra storbankerna i den negativa vågskålen. SEB backar 0,9 procent, Handelsbanken är ned 0,3 procent och Nordea tappar 0,2 procent. Swedbank stiger däremot marginellt, upp 0,1 procent.

Lundin Petroleum backar 3 procent. På torsdagen presenterades statistik över amerikanska oljeriggar som tycks ha skapat oro kring överutbud.

Scandi Standard tappar 3,2 procent och handlas vid 49,00 kronor bland de mest omsatta aktierna. Enligt ett pressmeddelande har Lantmännen och Kansas Holding sålt 2,1 miljoner aktier till kursen 48 kronor per aktie.

Cellavision meddelade under morgonen att man höjer det finansiella målet för rörelsemarginalen över en konjunkturcykel till 20 procent från tidigare 15 procent. Samtidigt varnade man dock för en något lägre försäljning under andra kvartalet mot bakgrund av en stark jämförelseperiod. Marknaden svarar på nyheten genom att skicka upp aktien 2,7 procent.

Hexatronic redovisade siffror för det tredje kvartalet i företagets brutna räkenskapsår under morgonen. Omsättningen uppgick till 182 miljoner kronor och nettoresultatet blev 9,5 miljoner, jämfört med 170 respektive 12 miljoner under samma kvartal i fjol. Aktien stiger 4,2 procent.

Enligt SIX-index presterar de defensiva bolagen bättre än de cykliska på fredagen. Starka aktier inom SIX Defensive 15 är Castellum och Sobi som stiger 1,9 procent vardera.

Sobi får stöd från Handelsbanken som har höjt rekommendationen för aktien till köp, från tidigare öka.

Nordea har höjt internetmäklaren till Avanza till köp, från tidigare behåll, samtidigt som riktkursen dras ned från 375 till 365 kronor. Aktien avancerar 2 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG