Bonnier Books köper 70% av Stordalens förlag Strawberry Publishing

Bonnier Books förvärvar 70% av den norska förlagsgruppen Strawberry Publishing. Petter Stordalen och de tre andra grundarna behåller ett delägande på 30%, och gruppen kommer fortsatt verka under namnet Strawberry Publishing. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.
I våras köpte Bonnier Books upp Strawberry Publishings verksamheter i Sverige och Danmark.

”Norden är vår hemmamarknad och att kunna stärka vår position i Norge är strategiskt viktigt för oss. Att Strawberrys författare, medarbetare och ägare på så kort tid har hunnit göra ett stort avtryck på den norska bokmarknaden är inget annat än imponerande. Jag ser mycket fram emot välkomna nya kollegor och författare till Bonnier Books och fortsätta tillväxtresan”, säger Håkan Rudels, VD Bonnier Books.

Förlagsgruppens omsättning ökade från 4 miljoner norska kronor till över 100 miljoner norska kronor mellan 2017 och 2019.

”Bokbranschen befinner sig mitt i stora omvälvningar och om vi ​​ska fortsätta att vara snabba och offensiva och samtidigt rusta oss digitalt måste vi stärka förlaget både ekonomiskt och strukturellt. Bonnier Books är en perfekt partner i den meningen ─ de har den tyngd, historia och de förlagsmuskler vi behöver för att fortsätta vår tillväxt och utmana konkurrenter”, säger Petter Stordalen, delägare i Strawberry Publishing, om affären.

Förvärvet av Strawberry Publishing genomgår en sedvanlig granskning av norska Konkurransetilsynet.