”Börsbolagen är för dyra”
I onsdags stod det klart att riskkapitalbolaget planerar att köpa komponentgrossisten Elfa för 1,2 miljarder av ägarfamiljen Jensen. För precis en vecka sedan annonserades att Industri Kapital förvärvar en majoritetspost i Cerba European Lab, Frankrikes ledande grupp för medicinska laboratorietester. Cerbas intäkter uppgick 2005 till motsvarande 920 miljoner kronor.
I fredags annonserades ytterligare en affär, försäljningen av Continental Bakeries till riskkapitalbolaget NPM Capital. Continental Bakeries, som tillverkar och distribuerar private label kex och kakor, har funnits i portföljen sedan 1999 och har varit något av ett problembarn.
– Bolaget har haft utmaningar och genomgått en hel del förändringar. Vi har både köpt till verksamheter men också byggt nya fabriker och flyttat om produktion, och det har tagit lite tid. Men vi har också lyckats öka försäljningen med 40 procent under innehavstiden och har haft en mycket fin utveckling de senaste två och ett halvt åren, säger Anne Holm Rannalet, partner på Industri Kapital.
Continental Bakeries, vars omsättning uppgick till motsvarande 1,6 miljarder kronor 2005, hör dock inte till Industri Kapitals bättre affärer. Riskkapitalbolaget gör cirka 1,3 gånger pengarna.
Och även om Industri Kapital inlett 2006 lite trevande med att ta hem vinster i Oriflame, har aktiviteten accelererat under våren. I mars annonserades förvärvet av Sport Group, en europeisk leverantör av underlag till sportanläggningar och lekplatser, och i maj förvärvet av Minimax som levererar brandskyddssystem.
– Fler och fler processer har dragits igång och många förbereds också inför hösten. Allt som har med tjänstesektorn att göra, hälsovård till exempel, ser intressant ut. Vi har också tittat mycket på distribution och detaljhandel och det ser fortsatt spännande ut, säger Samir Kamal, riskkapitalbolagets Sverigechef.
Men trots de senaste veckornas börsras lockar inte börsbolagen.
– Bara för att börsen går ned 10-15 procent på några veckor betyder inte det att man kan lägga ett bud på ett bolag. Ägarna har längre minne än så. De ser också det här som tillfälligt och hoppas att kurserna ska gå upp. De nya värderingarna och priserna måste sätta sig permanent. Och även efter börsraset är det relativt höga värderingar på många bolag.
Trots att räntorna är på väg upp fortsätter de högbelånade företagsförvärven.
– När vi lånar tittar vi på längre sikt, inte bara på den korta räntan, och när det gäller de längre räntorna har rörelserna inte varit så stora. Den stora risken är inte att riskkapitalbolagen inte kan betala räntorna utan att man drabbas av en konjunkturnedgång och då får svårt att amortera. Det är där jag ser att det kommer att hända saker. Men för vår del ser det fortsatt väldigt bra ut och orderingången i våra portföljbolag är stark.
Man talar om att konkurrensen mellan riskkapitalisterna pressar upp priserna. Har risken för dåliga förvärv ökat?
– Det finns alltid risk för dåliga förvärv, men jag är inte säker på att risken har ökat. Det beror på vad man tror om framtiden. Multiplarna är lite högre jämfört med för några år sedan, men tittar man i ett lite längre perspektiv är de inte avskräckande. Och det är framför allt drivet av att det går att få högre bankbelåning i dag. Så jag vet inte hur mycket större risk private equity-spelarna egentligen tar, säger Samir Kamal.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.