Börsen väntas öppna upp

Terminerna pekar på en positiv start på 2020.

Stockholmsbörsen stod på torsdagsmorgonen, den första handelsdagen 2020, inför en öppning uppåt. De amerikanska börserna avslutade fjolårets sista dag med positiva siffror och de asiatiska börserna steg med Kina som draglok på torsdagen sedan landets centralbank lättat på penningpolitiken.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index 0,3 respektive 0,8 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,5 procent. De amerikanska börsterminerna var då omkring 0,4 procent upp för dagen.

I New York, som höll öppet på nyårsafton, steg de stora indexen 0,3 procent under måttlig omsättning. Bland tisdagens positiva nyheter märktes att president Donald Trump lät förstå att han kommer att underteckna fas ett av handelsavtalet med Kina den 15 januari.

I Asien fortsatte uppgången på torsdagen, med Kina i spetsen. Centralbanken meddelade på onsdagen att den sänker bankernas reservkrav med 0,5 procentenheter, vilket leder till ökad likviditet i ekonomin. De kinesiska börsindexen steg 1-2 procent. Även Hongkong avancerade, trots nya oroligheter.

Mot trenden gick Sydkorea, som tappade 1 procent. Bland förlorarna syntes Samsung Electronics sedan ny statistik visat en kraftig nedgång av halvledarexporten i december. Från Nordkorea kom hot om återupptagna test av kärnvapen och interkontinentala missiler, uttalanden som anses försvåra fortsatta samtal med USA.

På råvarumarknaderna var rörelserna begränsade under helgen, med en måttlig nedgång av oljepriset till omkring 66:25 dollar för brentoljan, medan guldpriset avancerade något till omkring 1.520 dollar per uns. Basmetallerna visade mindre rörelser, med kopparpriset kring 6.200 dollar per ton.

Det svenska nyhetsflödet var klämdagstunt.

C-Rad har fått en order värd cirka 26 miljoner kronor avseende två strålterapicenter i Belgien. Som jämförelse uppgick bolagets orderingång till 70 miljoner kronor i det tredje kvartalet.

First North-listade Aspire Global meddelade att bolaget nått en förlikning med den israeliska skattemyndigheten i den tvist som tidigare offentliggjorts. Aspire ska betala ett skattetillägg om 13,7 miljoner euro, cirka 144 miljoner kronor, för räkenskapsåren 2008-2018, varefter all vidare utredning av bolaget läggs ner.

På makrofronten kom svenskt industri-PMI in på 47,1 för december, en uppgång jämfört med 45,7 i november. Det är fjärde månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen och innebär att aktiviteten i svensk industri är fortsatt nedåtriktad även om nedgången bromsade in i december, kommenterar Swedbank.

I övrigt väntar industri-PMI från en rad länder, inklusive från USA där siffrorna släpps klockan 15.45OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.