Börsen väntas öppna uppåt

Stockholmsbörsen ser ut att inleda fredagens handel på plus efter uppgångar i USA och Asien.
Stockholmsbörsen
Foto: Tobias Ohls

Det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead rusade i den amerikanska efterhandel sedan detaljer läckt ut om kliniska försök med antivirusläkemedlet Remdesivir, vilka indikerar positiva resultat för behandling av covid-19. Enligt uppgifterna har Chicagouniversitetets fas 3-studie kommit fram till att de deltagande patienterna har genomgått stora förbättringar vad gäller feber och andningsproblem. I studien ingick 125 patienter, varav 113 var svårt sjuka. Endast två avled.
Strax före klockan 8.30 indikerade IG:s förhandel en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 2,7 procent. Terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index handlades upp med cirka 3 procent. De amerikanska börsterminerna låg också på klart plus. Finansmarknaden reagerade positivt på beskedet att USA:s ekonomi kommer att öppna upp enligt en process i tre steg.
”Vi öppnar inte allt på en gång utan tar ett försiktigt steg i taget”, sade USA-presidenten Donald Trump under en presskonferens sent på torsdagen.
De ledande börserna i New York stängde i positivt territorium på torsdagen efter en stark avslutning. Dow Jones storbolagsindex slutade upp 0,1 procent, S&P 500-indexet hade stigit 0,6 procent och teknikorienterade Nasdaq med 1,7 procent.
De asiatiska börserna har avancerat på bred front under fredagen trots kinesiska BNP-siffror som visade på en stor nedgång i landets ekonomi. I Tokyo steg Nikkei 225-indexet 2,6 procent och även de kinesiska börserna var uppåt.
På råvarumarknaden noterades Nordsjöoljan Brent på fredagsmorgonen något ned till nivåer på drygt 28 dollar per fat. Den 1 januari var priset 66 dollar. Ryssland och Saudiarabien är redo att tillsammans med övriga medlemmar i Opec+ vidta åtgärder för oljemarknaden, om så krävs, sade ryske energiministern Alexander Novak enligt Reuters.
Färsk statistik anger att nybilsregistreringarna i EU minskade i mars 2020 med 55,1 procent jämfört med samma månad 2019. Sett till hela första kvartalet var minskningen 25,6 procent.
På svensk front visade investmentbolaget Kinneviks delårsrapport ett substansvärde som vid utgången av första kvartalet var 64,9 miljarder kronor, eller 235 kronor per aktie. Det är en minskning med 11 procent från årsskiftet. Substansen tyngdes av nedgången för Zalando samtidigt som Tele2 visat sig ”relativt motståndskraftigt”, enligt Kinneviks vd Georgi Ganev.
Svensk handels enkät pekar på stora likviditetsproblem inom detaljhandeln generellt med en akut kris inom sällanköpshandeln. Valueguards boprisstatistik för mars visade på en säsongsrensad nedgång om 0,4 procent för riket. Nedgången är särskilt tydlig för bostadsrätter i Stockholm.
Rekommendationer
* ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Collector till behåll från sälj. Riktkursen sänks till 15 från 20 kronor.
* Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för Troax till behåll från köp. Riktkursen minskas till 113 från 140 kronor. Aktien stängde på 102:60 kronor på torsdagen
Makroagenda
* EMU: produktion byggsektorn februari kl 11.00
* EMU: KPI (def) mars kl 11.00
* USA: ledande indikatorer mars kl 16.00