Börsen väntas vända – efter Trumps besked

Stockholmsbörsen rasade under en stökig måndag. Men tack vare signaler från USA:s president Donald Trump om skattelättnader väntas tisdagen vända uppåt. "Det har ingjutit viss optimism och känns som en pusselbit som faktiskt är positiv", säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Veckan fick en dramatisk start när börser över hela världen störtdök under måndagen. En giftig kombination av oro för coronaviruset och nedgång i oljepris skapade det största börsraset i USA sedan finanskrisen 2008. Även på hemmaplan var Stockholmsbörsen blodröd och hade vid stängning fallit 5,5 procent.

Viss lättnad ser däremot ut att komma efter Donald Trumps besked sent på måndag kväll, svensk tid, att USA kan införa skattelättnader för att stävja de ekonomiska effekterna av coronaviruset. De asiatiska börserna vände och var under morgonen upp runt en procent i bland annat Japan, Kina och Hongkong.

Även Stockholmsbörsen ser ut att öppna på plus.

– Det kommer den förmodligen göra. Men var den kommer sluta vettetusan. Marknaden är som en torktumlare, säger Robert Bergqvist.

Detta krävs för en vändning

Trots att lite är känt om USA:s troliga skattelättnad var det ett viktigt besked enligt Bergqvist – som tror att fler länder kan följa efter.

– Tyskland flaggar för stimulans, Italien gör det också. Folk får upp ögonen för att faktiskt försöka hantera den här krisen och minska de ekonomiska skadorna.

Däremot tror han inte på en långsiktig vändning riktigt ännu.

– Jag ser det här förloppet som ett “U”. Jag tror att man kanske får vänta ett eller två kvartal innan vi har nått botten och att det börjar peka upp, säger han.

Bergqvist väntar på att tre saker ska inträffa innan han tror på en vändning. Först vill han se ett vaccin mot coronaviruset och sedan också att smittspridningen ska avta, även om han tror att det är osannolikt inom den närmaste tiden. Det tredje tecknet på vändning skulle vara om allt fler länder vidtar politiska åtgärder för att stötta näringslivet genom krisen.

– Får jag se fler regeringar som säger att de ska säkerställa att våra företag ska klara den här krisen så tror jag att det skulle det ge mer stadga till marknaden, säger Robert Bergqvist.

Lågt oljepris kan vara bra

Det låga oljepriset ses som en konjunkturmätare som i nuläget skapar oro men den billiga oljan kan också vara bra, enligt chefsekonomen.

– Ett lågt oljepris borde vara bra för den ekonomiska tillväxten och för börserna. Skälet är att företag får sänkta produktionskostnader, flera tillväxtekonomier som är oljeberoende får en extra skjuts för sin ekonomi och hushåll kommer också att möta lägre energipriser, säger Robert Bergqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience