Börsgolvet:”Carnegie mot strukturaffär”

Vilken vecka! Det regnade rapporter, nyheter, kommentarer och rykten. Och Golvet var överallt. Ericssons rapport blev “trött, men bra”, för att citera en av våra vänner, “Volvo en återgång till besvikelserna” för att citera en annan, men mest reaktioner väckte ändå skogens forna konung och numera välkända hackkyckling:
– Första halvlek till SCA, vi ses i nästa lågkonjunktur, muttrade en bitter finansman efter att rapporten lyft kursen och lugnat de flesta kritikerna och därmed också allt snack om att förändra bolagets struktur.
En annan var inne på samma linje:
– I matchen mellan SCA och kapitalet knappade SCA in ett par poäng, det är bara att erkänna. Och det är kul att se att åtgärderna biter. Men vi ska inte överdriva effekterna. Detta är trots allt en uppgång som till stora delar beror på att aktien länge underpresterat mot marknaden. Minsta svaghet från bolaget under året kommer att leda till att debatten väcks till liv igen. Strukturen är inte optimal och förr eller senare lär den förändras, men i dagsläget kan man glädja sig åt att bolaget går hyfsat och jag blir inte förvånad om kursen snart närmar sig 350 spänn, säger en spetsig sko.

Annars fortsätter marknaden att surra av rykten och en lunchkamrat hävdade att “vilken dag som helst kommer det ut ett pressmeddelande om att Kapp-Ahl kommer till börsen”.
En annan kamrat, med stor insyn i Handelsbanken, avslöjade att “det blir avsättning till Oktogonen, men betydligt mindre än brukligt för att markera för personalen att man är inne i en tuff period”. Ingen rök utan eld…
Det tisslas också en del om lilla telefonbolaget Doro som fortsätter att gå knackigt.
– Bolaget är väldigt nära ännu en nyemission och jag tror ingen orkar det, även om Nordea knappast tillåter bolaget att gå i konkurs. Jag har hört rykten om uppköp, säger en kashmirpaletå.
Vi kan också berätta att det pyr inom Carnegie:
-Islänningarna har insett att de inte kan ta in bolaget, eftersom personalen kanske drar då. Därför vill de inte sitta vid rodret. Och Lars Bertmar checkar ut fem i tolv. Därmed är det lite kaos i styrelsen, men det är också lite oroligt nere i organisationen, enligt en skuldfri godsägare, som hälsar att “Christer Zetterberg tar över ordförandestolen tillfälligt, men på sikt måste det bli en ny ordförande”.
Bilden bekräftas av ett par guldbågade glasögon:
– Det är oroligt, men det öppnar också för möjligheter. Nu när islänningarna kastat in handduken kanske Carnegie kan bygga vidare på hemmaplan. Jag är inte helt främmande för att Carnegie ska lägga bud på Hagströmer & Qviberg och skapa ett starkt bolag med ett stort förvaltat kapital. Det skulle kunna bli en svensk jätte, säger han.
På tal om strukturaffärer kan vi berätta att det bubblar lite i IBS:
– Nu ska det skäras kraftigt i utvecklingskostnaderna och marginalerna ska upp rejält. Det här blir uppgiften för nye vd:n. Samtidigt delas en stor del av kapitalet ut till aktieägarna, vilket gör att nuvarande kurs håller sig. Om det sedan kan bli fart på intjäningen kanske kursen lyfter en bit över 30 kronor. På den nivån, och förutsatt att det är färdigstädat, kommer ägarna att acceptera ett bud om det är en fet överkurs. En amerikan kan lätt betala 40 kronor aktien och dra ner kostnaderna ännu mer, säger en vattenkammad som tippar att “bolaget är i en strukturaffär före utgången av 2007”.

I veckan är det dags för de första bankrapporterna och en solbränd gissar “att de blir grymma”:
-Titta bara på Carnegie. Hög aktivitet ger kulor, inget snack om saken. Och nu är aktiviteten hög på alla fronter. Därför tror jag att bankerna kommer att visa kanonsiffror.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.