Tullar
Professorn: Risk att Europa höjer tullarna på kinesisk import
"Det vore olyckligt, men det ligger lite i korten att det kan bli så tror jag", säger han till Afv.

Nu har Trump varit president i över 100 dagar och hans första tid i Vita Huset har inte gått obemärkt. På liberation day, som han själv kallar det, den 2 april meddelade han världsomspännande tullar för att sedan dra tillbaka dem, därefter göra undantag på vissa varor och sedan pausa dem.
Världen har nog ännu inte riktigt hunnit landa i allt som har hänt, menar Fredrik Sjöholm, professor i nationalekonomi och VD för Institutet för Näringslivsfrågor.
“Det kvarstår en enorm osäkerhet i världsekonomin på grund av de här stora tullpaketen. Egentligen så går alla nu och väntar på var kommer vi landa”, säger han.
Historiskt höga tullar
Tullar likt dessa har inte sett ljuset sedan 20- och 30-talet.
“Att USA sätter tullar på 145% från Kina, det är ju nästan ofattbart. Det är en annan värld idag än det var för några månader sedan. Jag tror att det kommer att få bli så här. Förhoppningsvis landar vi i någonting som är hanterbart.”
Att man i en global värld kunnat lokalisera produktion där det är mest effektivt har lett till hög tillväxt. Om det till slut istället landar i en situation där varje land ska producera allting själva kommer det ha negativ effekt på levnadsstandarden, påtalar Fredrik Sjöholm.
Är det här det nya nu, att globaliseringen är på tillbakagång?
“Om man ska tillåta sig att spekulera: inget land tycker att det här med USA är positivt och det talar för att inga andra länder kommer att införa tullar förutom mot kanske USA.”
Risk för kedjereaktion
Samtidigt ser han ett annat scenario framför sig, som han inte tycker har diskuterats nog. När USA har tullar på 145% mot Kina kommer kinesiska producenter desperat leta nya marknader. Europa är ett sådant exempel.
“Om vi får ett stort inflöde av kinesisk import som är subventionerad så kommer Europa höja tullarna på kinesisk import. Och då kommer Kina att svara. Då har vi fått en kedjereaktion. Det vore olyckligt, men det ligger lite i korten att det kan bli så tror jag”, säger Fredrik Sjöholm.

Han tror samtidigt att kinesisk företag kommer att försöka hantera de amerikanska tullarna på olika sätt. Under Kinas förra handelskrig med USA 2018-2019 öppnade kinesiska företag till exempel fabriker i Mexiko för att gå runt tullarna. Den här gången skickar kinesiska företag bland annat saker till Malaysia där man gör en minimal förändring på produkten för att sedan skicka vidare till USA.
“Men sedan kommer detta bara stärka Xi Jinping och kinesiska regimen i övertygelsen om att man ska bli självförsörjande. Man fortsätter på vägen att göra sig mindre och mindre beroende av omvärlden för olika produkter och varor som energi och högteknologi.”
Om 20 år, var är vi då?
“Någonstans vill jag tro att de uppenbara vinsterna med öppenhet för handel kommer att förändra den situation vi har idag. Att amerikanska väljare exempelvis, när de märker att de har mindre i plånboken, kommer att rösta för en annan politik.”
Läs mer:
Jojje Olsson: Kina blir ingen bra vän för att USA har blivit sämre
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.