Börsproffset varnar: ”En farlig spekulationsbubbla”

Chefsekonomen Stephen Roach varnar för kryptovalutan bitcoin. ”Detta är en farlig spekulationsbubbla”, säger han till CNBC.

Under tisdagen rörde sig priset på bitcoin mot 12 000-dollarsgränsen, vilket fick toppekonomen Stephen Roach att gå ut med en varning.

– Detta är en giftig strategi för investerare, säger Stephen Roach, tidigare ordförande och chefsekonom på investmentbanken Morgan Stanley i Asien, till CNBC på tisdagen.

Bitcoin har rusat mer än 1 000 procent under 2017, påeldat av höjt intresse från detaljhandel och institutionella investerare som ser den digitala valutan som ett potentiellt framtida betalningssätt.

– Jag har aldrig tidigare sett en graf över ett värdepapper där priset verkligen har löpt vertikalt mot tillgången. Och priset på bitcoin är det mest vertikala mönster jag någonsin sett i en kursgraf under hela min karriär, säger Stephen Roach.

Han menar att en legalisering av valutan kan göra bitcoin ”farlig” för investerare beroende på deras ”avsaknad av förståelse för det underliggande värdet”.

– Detta är en farlig spekulationsbubbla, säger han i programmet i CNBC.

Många investerare erkänner att de saknar förståelse för den blockkedjeteknik som ligger bakom kryptovalutans existens. Man hoppas istället att vara med på den uppgång som är stödd på förhoppningar om att bitcoin kommer fortsätta att stiga.

– Precis som alla andra bubblor så kommer denna att spricka. Den största förloraren är den som gjorde den sista investeringen, säger Stephen Roach.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.