Bruksanvisning för 1998
Årets stora politiska händelse i Sverige blir förstås valet den20 september. Socialdemokraterna är favoriter, men mycket talarför att vi får en mera utpräglad minoritetsregering än i dag.Det kommer knappast att räcka med stöd från enbart centern. Detoklara, för att inte säga spännande, läget medför att striden omregeringsmakten blir hård.Det förestående valet präglar redanstarkt politiken. Man kan därför inte räkna med någrakontroversiella förslag före valet. Mer genomgripande åtgärderför att förbättra den svenska ekonomins prestationsförmågakommer först efter valet, oberoende av vem som bildar regering.Årets avtalsförhandlingar har fått en lovande inledning genomdet åtminstone på papperet måttfulla avtalet förpappersindustrin. Kanske kan man i år få en både snabb och lugnavtalsrörelse och undvika de annars ganska vanligaförsommarkonflikterna.
I slutet av 1997, den 18 december, antog riksdagen lagen omkärnkraftens avveckling. Därmed är det fritt fram att stängakärnreaktorer på andra grunder än säkerhetsmässiga. Underjanuari väntas regeringen fatta beslut om att stänga en reaktori Barsebäck senast den 1 juli. Strax före ett val blir det dockkänsligt att tvinga fram en stängning om inte Sydkraft ochstaten kommer överens om ersättningen. Barsebäck kan därmed blien valfråga.
Europa
Den första helgen i maj utses de länder som kommer att stå somgrundare av EMU. Vid det laget står det förmodligen klart för deflesta om EMU kommer att bestå av tio eller elva länder.Osäkerheten gäller framför allt Italien, som gärna vill vara med,men som har en mäktig motståndare i Tyskland. En första vink omhur Italien klarar de formella konvergenskraven kommer redan imitten av januari, då kommissionen offentliggör en rapport omItaliens statsfinansiella läge.
Mot slutet av den historiska majhelgen – den 3 maj – skall manockså förannonsera EMU-valutornas bilaterala kurser mot euron. Ipraktiken innebär det att EMU startar redan då.
Förberedelserna för den europeiska centralbanken blir alltintensivare under våren, och vid halvårsskiftet upprättas denformellt. Vem som skall bli dess förste mäktige chef blir endelikat stridsfråga för EU-toppmötet i Cardiff i juni. Bankenbörjar dock inte operera på allvar förrän EMU träder i kraft den1 januari 1999. 1998 innehåller ännu en mycket stor EU-fråga:östutvidgningen. I mars inleds förhandlingarna under pompa ochståt med alla tio östländer som ansökt om medlemskap.Realförhandlingar inleds därefter under våren med Estland, Polen,Tjeckien, Ungern och Slovenien, samt med Cypern.
Världen
1998 blir året då Rysslands ekonomi åter börjar växa liteförsiktigt, efter sju års tillbakagång. Riktigt säker kan mandock inte vara, ty i Ryssland händer ofta oväntade saker. Ettfrågetecken gäller president Jeltsin och hans hälsa. Om ingetoväntat händer, finns emellertid en god chans attreformprocessen fortsätter och att den ryska börsen återhämtarhöstens fall.
Japan kommer att skakas av fler kriser och krascher i bank-,finans-, fastighets- och byggbranscherna. Politikerna tvingasöppna bankakuten på allvar. Samtidigt kommer fortsattaavregleringar att pressa fram nödvändiga strukturförändringar inäringslivet. Skattesänkningar kan ge lite fart åtprivatkonsumtionen, samtidigt som den svagare yenen gynnarexportföretagen (som dock drabbas av minskad efterfrågan iAsien). Sammantaget kan 1998 bli det år då japansk ekonomiäntligen vänder uppåt.
Utvecklingen i de andra asiatiska krisekonomierna blir beroendeav att politikerna förmår fatta svåra beslut om fortsattaavregleringar, ökad öppenhet för utländskt kapital och krafttagmot korruptionen. De två största orosmomenten gäller de socialaföljderna av krisen och Kina. Följden av det första kan blivåldsamma politiska protester och fortsatt kapitalflykt. Om Kinadras med, och kanske loc-kas till en egen devalvering för atträdda sin exportindustri, skulle läget förvärras ytterligare förgrannarna.
Oljepriset kommer att vara lågt till följd av minskadefterfrågan i Asien och ökat utbud från det forna Sovjet.Utvecklingen ser ut att bli stabil i USA, vars ekonomi är i godbalans. Överhettningstendenserna på arbetsmarknaden kan noghållas i schack. Tack vare oron i Asien harinflationstendenserna dämpats. En av de mest intressantapolitiska stridsfrågorna blir reformeringen av det statligapensionssystemet (Social Security).
Företagen
1998 blir ett avgörande år för både Volvo, Saab och Saab. Debägge biltillverkarna – och flygplanstillverkaren – måste lyckasmed sina nya modeller respektive Gripen om de skall överleva som(mer eller mindre) självständiga företag. Saab Automobilriskerar att degraderas till en sammansättningsanläggning för GM.Och om Volvo inte lyckas med sin nya modell måste företagetkanske gå samman med Mitsubishi. Saab måste exportsälja Gripenför att kunna bli något mer än en liten underleverantör.Aktiekurserna för tankrederier kommer att sjunka till följd avminskad efterfrågan på oljetransporter och de lägre priser påtankfartyg som följer av de facto-devalveringar ivarvsnationerna Korea och Japan.
För Ericsson är den stora ödesfrågan hur Asienkrisen påverkarförsäljningen. Särskilt avgörande blir utvecklingen i Kina. Ävenomröstningen i januari i det europeiska standardiseringsorganetETSI om vilken trådlös bredbandsteknik som skall användas iEuropa i framtiden, är viktig.
Hennes & Mauritz bevakar intensivt detaljhandeln på sin störstamarknad, den tyska. När skall den ta fart? Under våren tar H&Msteget in i lejonets kula och öppnar sina första butiker i Paris.Under senare delen av 1998 skall bolagiseringen av Skandiassnabbväxande fondrörelse, AFS, bli klar. En börsnotering ärtrolig, men först 1999. Även andra typer av strukturaffärer ärklart tänkbara – hela den europeiska försäkringsbranschen hållerpå att stöpas om.
I skogsindustrin borde det vara dags för strukturaffärer. Modooch Stora är huvudkandidaterna; finpapper är det produktområdedär behovet är störst. För Astra kommer det att avgöras om ettpar nylanseringar blir de succéer företaget hoppas på:astmamedlet Oxis Turbohaler och hjärt/kärlmedlet Atacand.Ombörsårets utveckling är det svårare än vanligt att ha en mening.Men på själva aktiebörsen släpper man under 1998 in även ickebörsnoterade aktierna i SAX-systemet, som får en ny avdelningNya Marknaden. Många av SBI-bolagens market makers ärintresserade. Hur kommer SBI – alltså Stockholms Börsinformation- att reagera på tappet? Kanske med ett eget handelssystem?
BILDTEXT: Striden om regeringsmakten kommer att bli spännandeoch hård.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.