”Capio kommer att köpas upp”

Solsken blandat med snöfall, OS-guld och en räntehöjning som möttes av en axelryckning. Se där minnena av en vecka med starkt stigande kurser och allmänt gott börshumör.

– Börsen är sjukt stark. Den har stigit oavbrutet i över två veckor nu, suckar en investmentbolagsdirektör som ”säljer lite varje dag”.

Golvet firade nya framgångar och vännernas gamla favorit Biacore kom plötsligt med en stor kursuppgång:

– Det ser ut att ha vänt för Biacore nu. Och det innebär att ett kommande uppköp rycker närmare; nästan alla corpar försöker ju sälja det där bolaget, eftersom Pfizer sitter på ägandet och vill ut, hälsar en kashmirpaletå.

En annan gammal favorit, Westergyllen, berättade att de ska dela ut sin småhusverksamhet och belönades också med en stor kursuppgång:

– Jag skulle inte bli förvånad om Industrikapital köper det där, antingen före eller efter noteringen. Sen ryktas det också att det vill sälja elektronikdelen och bli ett renodlat medicinteknikbolag och det skulle ju inte vara helt fel, säger en finansman som är på väg till Alperna ”istället för de kalla svenska fjällen i år”.

Åsikterna om bolaget går dock isär:

– Jag har aldrig förstått vari Westergyllens storhet ligger. Resultatet hoppar mellan varje kvartal och verksamheten är alldeles för skuldsatt. Visst, nu går konjunkturen åt rätt håll men hur länge kan man räkna med det? Jag skulle nog ta hem vinsten, säger en orange halsduk.

Annars kan vi rapportera att det händer mycket i Proffice:

– Den nye vd:n verkar pressad, men handlingskraftig. Han har redan sparkat två höga chefer, ökat takten i bolaget och jag ger mig fan på att om det är någon som kan vända skutan så är det han. Han är trots allt från Manpower och är lite av en ”inkallad Nisse” i det här, skrattar en storägare som berättar att ”Proffice vet att detta är deras sista chans och bara en sån sak som att ordföranden ökat sitt innehav är mycket positivt”.

Om det äntligen ser ut att vara läge för en vändning i Proffice är det inte lika ljust i allas favorit Acando Frontec. Enligt uppgift till Golvet är flera nyckelpersoner på väg att lämna för att starta eget. Om det sedan får någon effekt på bolaget återstår att se.

Från veckan kan också rapporteras en viss glädje över såväl Bures som Ratos rapport:

– Jag tycker att det är intressant att se att båda investmentbolagens dotterbolag utvecklas så oerhört starkt. Det kom lite i skymundan i all eufori över Bures starka finansiella ställning och Ratos kommande extrautdelning. Det här betyder att båda bolagen kommer att kunna göra stora reavinster framöver. Sen kan man ju fundera över deras strategier. Ratos Arne Karlsson börjar dofta bubbla och delar ut pengar, samtidigt som Mikael Nachemson vill göra förvärv, trots att han aldrig har gjort det tidigare. I det fallet skulle jag nog hellre ansluta mig till Arnes linje. Vem vågar köpa i den här galna marknaden? resonerar en välkänd direktör över en bit anklever.

Golvet har också träffat en stor riskkapitalist som är ”övertygad om att Capio, med sina fantastiska framtidsutsikter och möjligheter till att tjäna på hela privatiseringen av den europeiska sjukvården, kommer att bli uppköpt”.

Riskkapitalisten menar att den höga värderingen inte alls är så hög om man tar hänsyn till tillväxten och påminner dessutom om att bolaget är ”ägarlöst”.

– Fullt möjligt. Och det blir säkert så någon gång. Men jag har försökt flera gånger att sälja Capio utan att lyckas, eftersom många köpare är rädda för den politiska risken. Det påminner lite om alla som räknat på Swedish Match, men inte vågar, säger en corp-hjärna.

Vi säger ingen rök utan eld…

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.