Cevians tyska ståljätte rusar på skrotad strategi

Tyska stålkoncernen Thyssen Krupp rusar efter strategilappkast. "Det kan inte få finnas några historiska eller politiska tabun längre om Thyssen Krupp vill tackla de svaga resultaten" skriver Cevians medgrundare Lars Förberg.

Beskedet gavs samma dag som bolaget gjorde ett lappkast i fråga om strategin framåt, som tidigare varit utstakad i form av bolagsdelning och ett samriskbolag med indiska Tata Steel.

Thyssen Krupp erfar att samriskbolaget inte kommer få klartecken av EU:s konkurrensmyndighet.

Aktien fortsatte rusa efter att varselbeskedet kommit in. För dagen var aktien upp över 20 procent på Frankfurtbörsen.

Företrädare för den svenska aktivistfonden Cevian, som är storägare i Thyssen Krupp med 18 procent av aktierna, sade tidigare under dagen att inga medel får skys för att lyckas vända bolagets knackiga utveckling.

“Det är uppenbart att det tyska stålbolaget Thyssen Krupps forna strategi har misslyckats, därför är behovet skriande av en ny riktning å det snaraste” uppger Christer Gardells aktivistfondbolag Cevians medgrundare Lars Förberg i ett uttalande, rapporterar Bloomberg.

Alla intressenter har nu tilltro till att en fundamentalt ny riktning är vad som behövs för att det anrika tyska bolaget ska få en bärkraftig framtid, menar Lars Förberg.

Thyssen Krupps aktie rusade nära 20 procent på fredagen efter att det blivit känt att bolagets ledning gör ett lappkast och genomför en annan form av uppdelning än vad som tidigare har propagerats för, av bland annat just Cevian. Ett av skälen bakom utvecklingen uppgavs av källor till Reuters vara den svaga aktieutvecklingen, en annan att det planerade samriskbolaget med indiska Tata Steel inte ser ut att gå att få igenom EU:s konkurrensmyndighet som oroar sig för svag utbudssituation och prissättningsrisk i en för konsoliderad marknad.

“Det kan inte få finnas några historiska eller politiska tabun längre om Thyssen Krupp vill tackla de svaga resultaten”, skriver Förberg.

I sin nya form ska bolaget ha en holdingstruktur i stället för vad som tidigare aviserades rörande att sätta industridelen för sig och ståldelen för sig.

Thyssen Krupp siktar nu på att knoppa av och notera affärsområdet hissar.

Börsvärdet hade innan fredagens handelssession halverats det senaste året.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här