Chefsekonom: Tysk exporttrend inte så illa

Trenden för Tysklands export är inte så illa som man kan befara utifrån dagens siffra om att exporten sjönk med säsongsjusterade 5,8 procent i månadstakt, anser Chris Williamson som är chefsekonom vid Markit.

”Svårigheter kring att beakta skiftande helgledigheter manar till försiktighet när den officiella datan ska tolkas, och det antyder att nedgången i augusti överdriver försämringen i handelspositionen och risken för recession”, skriver Chris Williamson i en krönika.

Nedgången berodde delvis på tidpunkterna för skollov, menar han.

”I många tyska delstater låg loven senare än vanligt i år. Sådana skiften är svårt för vanliga säsongsjusteringstekniker att fullt ut beakta”, resonerar Chris Williamson.

Exportsiffrorna ser något ljusare ut om man väger ihop utvecklingen i juli och augusti sammantaget, framhåller han.

Markit-ekonomen medger dock att barometerindikatorer bekräftar en tydlig negativ trend i tysk ekonomi, särskilt inom industrin, och att ekonomin definitivt kyls av.

På senare tid har det kommit flera svaga tyska konjunktursignaler, bland annat rörande industrin. Både industriorderingången och industriproduktionen överraskade nyligen negativt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.