Citi: En rejäl andra pandemivåg inte inprisad

Det är inte säkert att det värsta är över ännu vad gäller viruspandemin i USA och det är något den senaste tidens återhämtning på börsmarknaderna blundat för, varnar Citis investeringschef, David Bailin, enligt CNBC.
Foto: Anthony Behar/TT

Om det kommer en rejäl andra våg av virusspridning som vållar nya karantänssituationer med hemförlovning i ekonomin kan det dröja länge innan det värsta är över, menar David Bailin.
“Det är uppenbart att detta inte är inprisat i marknaden”, sade David Bailin enligt nyhetskanalen.
Han menar att andra kvartalets vinståterhämtning i så fall uteblir och i stället kan leda till genomsnittliga vinstminskningar på upp till 40 procent.
“En annan faktor som nog inte prisats in är faktumet att viruset kan ta ytterligare 18-24 månader på sig i en nästa cykel runt jorden, tills vi får ett vaccin”, sade han.
David Bailin sade vidare att han har “avsevärt lägre vinstförväntningar” än analytikerkollektivet. Vad som hände i mars kan vara en västanfläkt i jämförelse med vad som kommer, enligt investeringschefen.
“Vi förväntar oss inte se en vinståterhämtning till första kvartalets nivåer förrän om nio kvartal”, sade han.
Att helt sonika sälja allt och lämna börsen är dock inte rekommenderad strategi, fortsatte han. Många högavkastande bolag (förutom inom den av oljeprisras förlamade energisektorn) ser allt mer attraktiva ut, särskilt på obligationssidan, enligt David Bailin.
“Jag tycker att det finns många ställen att hitta avkastning och jag tycker det är viktigt att investerare söker just avkastning nu. När krisen blåst över – om sex, tolv eller 18 månader – så förväntar jag mig att spreaden på den typen av obligationer definitivt kommer komma ned”, sade han.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här