Clinton tror inte på amerikansk recession
”Min instinkt säger mig att det blir ingen recession i USA, definierat som två kvartal i rad med negativ tillväxt. Det blir bara lägre tillväxt under en period. Det hade varit betydligt värre om vi hade haft ett högre ränteläge”, sa Clinton i dag enligt nyhetsbrevet Rapidus.
Vid lunchtid i dag framträdde Clinton inför ett knappt tusental toppar inom danskt näringsliv vid ett slutet möte arrangerat av tidningen Børsens Executive Club.
Värd för mötet var Børsens chefredaktör Leif Beck Fallesen, också den ende som fick ställa frågor direkt till Clinton för att säkert undvika alla känsliga ämnen som betalda benådningar och Lewinsky-affären.
Clinton motiverar sin relativt optimistiska ekonomiska prognos med att man inte ska blanda ihop det som sker på Nasdaq just nu med den övergripande teknologiska utvecklingen.
“Det som händer på Nasdaq är tråkigt, jag har en del goda vänner som har förlorat mycket pengar”, sa Clinton enligt Rapidus.
“Men det är inget som gör mig överdrivet oroad. Det var oundvikligt att det skulle komma korrigeringar. Se på dotcom-bolagen. De gjorde inga pengar utan levde på att attrahera investerare som trodde att bolagen de investerade i ständigt skulle köpas ut till ett högre värde. Men vid en viss tidpunkt kan det inte fortsätta längre.”
“Däremot tror jag inte det innebär något för high-tech-ekonomin, som snarare har börjat växa in i den gamla ekonomin. En stor del av USAs tillväxt under min tid som president berodde på att high tech-lösningar implementerades i den gamla ekonomins företag som därmed blev betydligt mer effektiva.”
Deltagarna på mötet hade betalt 6 800 danska kronor för att höra Clinton tala och hade sannolikt väntat sig att få höra betydligt mer om amerikansk ekonomi och politik. De ämnena kom först upp under den korta frågestunden efter föredraget, skriver Rapidus.
I stället fokuserade Clinton under sitt 40 minuter långa tal på sin nya roll som världsförbättrare och en röst för världens fattiga. Han talade om vikten av att den rika västvärlden hjälper fattigare länder att få råd med utbildning, sjukvård och mediciner, men också med IT.
Slutligen kommenterade Clinton två politiska frågor:
Han är övertygad om att nästa presidentval kommer att innehålla mer enhetliga röstsedlar, som är lätta att förstå, använda och räkna. Däremot tror han inte på någon förändring av valsystemet med elektorer.
Och Clinton tillbakavisade rykten om att han ska kandidera till borgmästare i New York. Möjligen kan han tänka sig att kandidera till den lokala skolstyrelsen i nästa val.
“Det är det näst tuffaste uppdraget i amerikansk politik, efter att vara president, för det är alltid någon som är arg på dig. Men det är jag ganska van vid”, sa Clinton enligt Rapidus.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.