Cykliskt i täten på börsen

Stockholmsbörsen handlades på onsdagen uppåt, i likhet med börserna i övriga Europa och Asien. Uppgången var relativt bred med markanta lyft för såväl verkstadsbolagen som för bankerna. Cykliskt utvecklades i många fall starkt medan vissa defensiva aktier som exempelvis teleoperatörer gick svagare.

Strax före klockan 13 hade OMXS30-index stigit 0,5 procent till 1.576 och aktier för 5,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

I Storbritannien ska underhuset på onsdagen rösta om ett förslag som kan skjuta på brexit till den 31 januari. I Asien lyfte Hongkongbörsen 4 procent sedan stadens politiska ledare Carrie Lam formellt dragit tillbaka ett kontroversiellt lagförslag som skulle tillåta utvisningar till Fastlandskina.

”Risken för en hård brexit kan antas ha minskat något, samtidigt som vi har fått positiva tjänste-PMI-siffror från Kina. Därtill fick de asiatiska börserna en skjuts uppåt av att Hongkong drog tillbaka lagförslaget om utlämning”, summerade SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall nyhetsflödet.

I Stockholm gick gruvbolaget Boliden starkt med en uppgång på 1,8 procent, sedan Deutsche Bank höjt sin rekommendation för aktien till köp. Även Autoliv gick bra och steg 2,8 procent medan SSAB handlades upp 1,5 procent.

Assa Abloy avancerade 1,8 procent. Bolaget har köpt amerikanska Lifesafety Power, som säljer integrerade strömförsörjningslösningar för åtkomstkontroll. USA-företaget väntas i år omsätta motsvarande 290 miljoner kronor med ”god” ebit-marginal, enligt Assa Abloy.

Svagare för dagen gick defensiva papper som Essity, Telia och Tele2, som alla handlades på minus. Även Ericsson gick knackigt och med minus 1,4 procent var aktien sämst inom OMXS30.

Clas Ohlson rapporterade ett rörelseresultat som mer än fördubblades från motsvarade kvartal i fjol och månadsförsäljningen i augusti steg 2 procent, men det räckte inte för att lyfte aktien som efter en initial uppgång vände ned 1,5 procent.

Stockwik Förvaltning rusade 29 procent när handeln återupptogs efter tisdagens handelsstopp. Bolaget befinner sig i slutskedet av en pågående förvärvsprocess, uppgav det på tisdagskvällen.

Oncopeptides har tagits upp till bevakning av Cowen and Company, som ger rekommendationen outperform för aktien. Forskningsbolaget steg 3,7 procent.

Satellitbolaget ÅAC Microtec lyfte 7 procent efter att bolaget rapporterat en ökning av orderboken till 126 miljoner kronor till halvårsskiftet, att jämföra med 67 miljoner kronor vid nyår.

Maha Energy handlades upp 5,6 procent efter att ha rapporterat om en snittproduktion på 3.568 fat oljeekvivalenter under augusti. Bolaget sänkte i augusti sin nettoproduktionsprognos för 2019 till i snitt 3.300-3.660 fat per dag.

Nedåt gick det för Poolia som sjönk 3,2 procent till 5:48 kronor. En post på nära 2,3 miljoner aktier, exakt motsvarande Carnegie Fonders innehav i bolaget, mäklades under förmiddagen av ABG Sundal Collier till kursen 5:30 kronor.

Fintechbolaget Quickbit, som hjälper e-handlare att ta betalt genom kryptovalutor, föll nära 20 procent efter att Affärsvärlden rapporterat om kontroversiella inslag i bolagets personnätverk. Tidningen ifrågasatte också att många nyckelfunktioner hanteras av externa bolag, som Quickbit formellt inte kontrollerar.

Även Synthetic MR, verksamt inom magnetisk resonanstomografi, tappade mark. Aktien föll drygt 15 procent sedan bolaget meddelat att tillväxten på kort sikt inte väntas nå upp till de egna ambitionerna.

Makromässigt återstod amerikansk handelsbalans som publiceras klockan 14.30 svensk tid. Efter stängning i Stockholm kommer även Feds regionala konjunkturrapport Beige Book och senare på kvällen väntas oljelagerstatistik från API.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.