Dahlbo: Inga intressekonflikter mellan bolagen

Idag kom beskedet att Stefan Dahlbo lämnar Byggmästare Ahlström för att ta över som vd för Fabege. Till Affärsvärlden säger han att han tänker sitta kvar i styrelsen och behålla sina aktier i byggmästaren.

I morse kom beskedet om att det blir Stefan Dahlbo som tar över fastighetsbolaget Fabege efter Christian Hermelin, som har suttit på posten i 12 år. 

–  Det är ju ett fantastiskt jobb. Företaget har 70 miljarder kronor i tillgångar som ska utvecklas. Och extra roligt är att så mycket finns i Stockholm. Så man får vara med och stadsutveckla Stockholm också.

Ett helt lätt beslut var det inte. Dahlbo hade precis börjat stöpa om företaget Byggmästare Ahlström till ett litet investmentbolag med ett par namntunga investerare i ryggen.

– Min första respons var att jag inte ville lämna byggmästaren. Men vi ska se till att det kommer in någon annan som tar min roll. Jag ska sitta kvar i styrelsen och tänker behålla mina aktier. Det finns inga intressekonflikter mellan de två bolagen.

Vad kan du tillföra i Fabege?

– Det är ju främst ledarskapet: att leda organisationen och att fortsätta utveckla den. 

Hur ser du på marknaden för kontorsfastigheter just nu?

– Det är bara att konstatera att det behövs fler kontor, och framförallt moderna kontor. Behovet är stort. Dessutom lever vi i den bästa av världar nu med låga räntor och så vidare. Men det är viktigt att påpeka att Fabeges värden inte bara skapats av låga räntor, utan av förmågan att utveckla områden och kunskapen inom stadsutvecklingsfrågor.

Stefan Dahlbo har tidigare haft flera styrelseuppdrag i fastighetsbranschen, bland annat i Fabege, Wihlborgs och Klövern. Han var också vd i investmentbolaget Öresund fram till hösten 2010 och var under 1995-2000 vd för HQ vars HQ Bank kraschade när FI återkallade tillståndet sensommaren 2010. Stefan Dahlbo blev tillförordnad vd i HQ Bank våren 2010 och satt då även i styrelsen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.