Analytikerns bästa köp i fastighetssektorn: ”Tillfällig felprissättning”

Handelsbankens fastighetsanalytiker är ovanligt positiv och ser en uppsida på i snitt 20% bland de 20 bolag han bevakar.
"Att aktien handlas så styvmoderligt som den gör, är svårt att förstå", säger Johan Edberg om Platzer, medan Castellums aktie är "slav under sin egen likviditet".
Erik Selins Balder är ett av få bolag som inte köpstämplas, delvis på grund av riskerna runt Norion.
Analytikerns bästa köp i fastighetssektorn: ”Tillfällig felprissättning” - edberg skanska platzer NY
"Just nu har vi inte sälj på en enda fastighetsaktie", säger Handelsbankens analytiker Johan Edberg, som är ovanligt positiv. Foto: Hufvudstaden / SHB / Platzer

Bland säsongens sista fastighetsrapporter kom också den som överraskade Handelsbankens fastighetsanalytiker mest.

Anrika Hufvudstaden, som bland annat äger NK-huset, har varit lite av en slagpåse för analytikerna med sina kontorsfastigheter i Stockholm. Många hyresgäster vill dock fortsatt sitta fint, men mindre – vilket gynnar Hufvudstaden, menar Johan Edberg.

“De levererar återigen ett stabilt resultat. Det är uppenbart att den här typen av kvalitet och produkter fortfarande funkar ganska bra, även om kontorsmarknaden är svajig.”

Relativa vinnare

Överlag tycker sig Johan Edberg se en diskrepans mellan marknadens syn på fastighetssektorn och hur bolagen faktiskt levererar.

“Perceptionen är ju att det är skitdåligt och supersvårt med ökande vakanser överallt. Förvisso är det en trög marknad med hård konkurrens, men bland många av de noterade bolagen är vakansgraden betydligt lägre än vad rubrikerna antyder.”

Hufvudstadens premiumlägen lockar fortsatt, säger Johan Edberg. Foto: Hufvudstaden

Edbergs tes är att det går att vara bättre i en svår marknad om du har rätt fastigheter. Här tar han Fabege, Atrium Ljungberg och Hufvudstaden som exempel på relativa vinnare.

“Aktiemarknaden prisar in stora substansrabatter och att fastighetsvärdena ska ner 25-30%. Det tror jag inte kommer att hända i den här typen av bolag.”

I bostadssegmentet tycker analytikern att det överlag ser rätt stabilt ut. I alla fall bland de bolag som Handelsbanken bevakar.

“Hos Wallenstam, Heba och John Mattsson ser jag ingen större risk för vakanser eller sänkta hyresnivåer. Sedan finns det såklart marknader med problem, som avfolkningsorter, eller där det byggts mycket på kort tid, som i Barkarby till exempel. Men generellt är det ett underskott i regionstäder.”

16 köpstämplar

När det gäller aktierekommendationer är Edberg ovanligt positiv just nu.

“Vi brukar ses som lite baissiga, men just nu har vi inte sälj på en enda fastighetsaktie och det är extremt positivt för att vara vi.”

Av 20 fastighetsbolag har 16 köpstämpel och 4 rekommendationen behåll, med en uppsida på 1% till 55% till bankens riktkurs.

Många av fastighetsaktierna har haft motvind sedan i höstas. Först på grund av att de amerikanska räntorna steg och sedan de svenska, vilket skapat sektorrotation och stora fondutflöden. Edberg menar att värderingen nu är för dyster – så länge man är på rätt sida “kvalitetsstrecket”.

Edberg tycker att Platzer har ett bra kontorsbestånd i Göteborg och att marknaden missar logistikdelen.

Göteborg i topp

“Det är en tillfällig felprissättning som går att nyttja. Även om man drar sig lite i håret över att vi sade det redan i december…”

Störst uppsida ser analytikern i Platzers Göteborgsfastigheter, som han menar är ännu ett exempel på bolag som är bättre än den underliggande marknaden.

“Ett högkvalitativt bolag där man missat att det finns mycket logistikbaserat av god kvalitet. De har ett bra kontorsbestånd i Göteborg och brukar prissättas högre på börsen.”

Handelsbankens riktkurs på 115 kronor innebär en uppsida på 55% från dagens 75 kronor.

“Att aktien handlas så styvmoderligt som den gör, är svårt att förstå.”

Handelsbankens fastighetsrekommendationer

Köp: Atrium Ljungberg, Castellum, Diös, Entra, Fabege, Hufvudstaden, Platzer, Catena, NP3, Sagax, Stendörren, Heba, John Mattsson, KlaraBo, Trianon, Pandox

Behåll: Wihlborgs, Balder, Wallenstam, Intea

Northvolt-förlorare

Norrländska Diös är en annan aktie som fått onödigt mycket stryk tycker Edberg, som ser en uppsida på 35% till riktkursen på 90 kronor.

“Det har varit poppis att hitta förlorare på Northvolt-kraschen. Även om det är lite mindre hysteri kring den gröna omställningen, så försvinner inte Umeå och Skellefteå för det. Förutsättningarna för industrialiseringen i Norrland finns kvar och någon annan borde rimligen kunna fylla den platsen.”

Ett bolag som direkt drabbats av batteritillverkarens konkurs är Castellum. Den svaga nettouthyrningen hamnade i fokus på rapportdagen och fick aktien att falla 6%.

“Northvolt är en stor del av det, så det var ingen jätteöverraskning direkt. Aktien har dessutom redan tagit mycket stryk.”

Att det är en av de mest likvida fastighetsaktierna gör den också lätt att sälja en dålig dag – och även lätt att köpa tillbaka, menar Edberg som ser en uppsida på drygt 20% till riktkursen 140 kronor.

“Aktien är slav under sin egen likviditet kan man säga.”

Balders VD Erik Selin. Foto Serneke / Balder

Ryktes-risk i Balder

Erik Selins Balder är en av få fastighetsaktier som Edberg inte har köp på, utan istället är neutral till. Både på grund av värderingen, men också sett till de risker som han tycker omgärdar bolaget.

“Dels innehavet i form av bilhandlare och fastigheter i London, men också, vad betyder det att Erik Selin är ordförande i Norion Bank? Även om det inte är en stor del av Balder, så finns det ändå en form av reputation- eller governance-risk som inte står i förhållande till Balders intresse i Norion.”

Nyligen beslutades också att innehavet i Norion ska delas ut till aktieägarna, efter att Selin kraftigt ifrågasatts gällande intressekonflikter i bolagssfären.

Skanska är Edbergs förstahandsval i byggsektorn. Foto: Skanska

Byggfavorit

Bland byggbolagen har Edberg köp på Skanska och lyfte nyligen Peab till behåll.

“Anledningen till att jag gillar Skanska är att de har en extremt diversifierad portfölj, med mycket i USA. Även om risken kanske ökat kortsiktigt där, så finns det en stor underliggande efterfrågan när det gäller infrastruktur. Jag tycker de levererar riktigt bra till en låg värdering och med större trygghet än i Peab och NCC.”

Att inte fastighetssektorn lockat mer i tulloron och det sänkta ränteläget, förvånar Edberg.

“Det är ganska få sektorer som kan stoltsera med bolag som faktiskt kommer att växa vinsten och där estimatrevideringarna är positiva.”

LÄS MER:

Richard Bråses oväntade fastighetsinnehav: ”Det trodde jag aldrig”

Efter Selins omdömesmissar: ”Stjärnstatusen på skam”

Balder: Ifrågasatt fastighetsjätte

Akelius kräver att hans högra hand får ta över Castellum 

Fyndläge i bostadsbolagen

Castellum: Billigare och bättre

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer