Danske Bank ser catch up-potential på cykliska börser

USA:s ekonomi må klättra uppåt, men störst catch up-potential finns på annat håll, skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Danske Banks Maria Landeborn.
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Tillväxten i USA ökar takten, men Danske Bank menar att det inte innebär att det köpläge i amerikanska aktier. USA-börserna har en hög andel bolag som gynnas av strukturell snarare än konjunkturell tillväxt, skriver Landeborn, som tillägger att värderingarna redan speglar en ljus framtid. En region som däremot kan gynnas av stigande tillväxt framöver är Europa.

”Europeiska räntor har dessutom följt med amerikanska räntor uppåt, vilket gynnar den stora europeiska banksektorn. Det finns helt enkelt mer catch up-potential på andra aktiemarknader än den amerikanska i år”, skriver hon.

Danske Bank behåller en övervikt i aktier jämfört med obligationer. Fokus ligger på cykliska sektorer och regioner.

”Ränteuppgången den senaste tiden har gått snabbt vilket lett till högre volatilitet på aktiemarknaden. Vi väntar oss att räntorna står högre om ett år men att ränteuppgången kommer att gå långsammare framöver. Stigande räntor och oro för högre inflation kan periodvis fortsätta leda till högre volatilitet på börsen”, skriver Landeborn.