Danske: Finns anledning att ge riskerna mer uppmärksamhet

Med börser som skakar av sig ökade smittotal, hög inflation och minskade stimulanser anser Danske Bank att riskerna förtjänar lite mer uppmärksamhet. Det skriver Maria Landeborn i sitt senaste veckobrev.
Federal Reserve
Federal Reserve. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File/TT

”För tillfället skakar börsen snabbt av sig nyheter om hög inflation, minskade stimulanser och ökad smittspridning. Även vi har för tillfället en liten övervikt i aktier i våra strategier, men vi tycker ändå att det finns anledning att ge riskerna lite mer uppmärksamhet”, skriver Danske Banks seniora strateg och sparekonom Maria Landeborn.

Hon menar att centralbankernas flöde av likviditet in på marknaden kommer sjunka under 2022. Detta samtidigt som Fed väntas höja räntan kort efter att stödköpen är avslutade. Samtidigt väntas tillväxten i ekonomin sakta ner och vinsterna globalt bli lägre. Amerikanska konsumenters köpkraft, som driver på den höga efterfrågan av varor,  urholkas också snabbt av den höga inflationen samtidigt som amerikanska reallönerna minskat för sjunde månaden i rad.

Banken behåller dock i sin allokering en övervikt mot amerikanska och europeiska aktier, där fokus ligger på amerikanska aktier. Detta då USA, trots höga multiplar, har en hög andel av kvalitets- och tillväxtbolag med stabila vinster och lägre konjunkturkänslighet jämfört med många andra börser.

Danske Bank fortsätter med sin undervikt i tillväxtmarknadsaktier. Detta då det finns en risk för att situationen i Kina fortsätter utgöra en motvind.

Även  Swedbank har en övervikt av aktier. Den storbankens strateg Robert Oldstrand sa till Affärsvärlden förra veckan att han trodde att börsen kommer ”stå högre vid årets slut”.

”Det finns ingen rejäl anledning att ifrågasätta att man ska ha aktier i dagsläget”, sa Oldstrand i artikeln som du kan hitta här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets