Strateg: Börsen ska upp – här är bolagen där det kan komma bud

TINA, there is no alternative, regerar fortfarande – börsen kommer att stå högre vid årets slut. Det spår Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand. För Affärsvärlden listar han nu flera tänkbara uppköpskandidater efter budet på ICA.
Robert Oldstrand och Swedbank är positiva till börsen.
Robert Oldstrand kommenterar läget på börsen. Foto: Pressbild, Unsplash

Swedbank gillar fortfarande aktier och har en tydlig övervikt av tillgångsslaget i sin allokering.

”Egentligen är alla grundförutsättningar för att gilla aktier intakt. TINA är i allra högsta grad levande – det är svårt att hitta andra alternativ än aktier”, säger aktiestrategen Robert Oldstrand till Affärsvärlden.

Han fortsätter med att berätta att Swedbank ser positivt på börsen just nu.

”Den kommer stå högre vid årets slut”, säger Oldstrand.

Oldstrand: Man ska ha aktier just nu

Räntorna må stiga framöver men de måste komma upp ordentligt för att vara ett reellt alternativ till aktier, konstaterar Oldstrand vidare.

”Även om tillväxttakten har avstannat lite ser vi ändå tillväxt framför oss. Visst, vinsttillväxttakten för bolagen har peakat. Men vi ser ändå framför oss att bolagens vinster kommer växa med cirka 10% under 2022 och 2023”.

Han fortsätter:

Swedbank: Nu brukar börsen vara starkast – fortsätter övervikta aktier

”Det finns ingen rejäl anledning att ifrågasätta att man ska ha aktier i dagsläget. I alla fall inte in mot årets slut. Inte heller i början av nästa år finns det några anledningar att revidera den åsikten.”

En bit in på nästa år lär marknaden börja fundera kring framtida räntehöjningar vilket kan i sin tur skapa volatilitet på aktiemarknaden, menar Swedbank-strategen.

Det utgör en riskfaktor. Men här och nu behöver investerare inte vara oroliga, anser han.

Robert Oldstrand på Swedbank tror att börsen stiger fram till årsskiftet.
Robert Oldstrand på Swedbank tror att börsen stiger fram till årsskiftet.
Foto: Pressbild

Det sägs att aktier går dit vinsten går. Om ni räknar med 10% vinsttillväxt för bolagen under 2022 och 2023 – tror du att börsen stiger i den storleksordningen med?

”Det har varit ett par exceptionella år nu. Men nu får man ta till sig att tillväxttakten i bolagens vinster har peakat. Det kommer nog gå ner mot mer normal BNP-tillväxt och en mer normal nivå för bolagens vinsttillväxt. Sedan finns det lite osäkerheter, vi får se hur energipriserna spelar ut och hur länge vi har grus i maskineriet när det gäller logistik och komponenter.”

Strategens budkandidater på börsen

I veckan kom det ett bud på ICA Gruppen. Huvudägaren vill tillsammans med AMF köpa ut matjätten från börsen. Nu är frågan om det finns fler utköpskandidater på Stockholmsbörsen. Oldstrand spånar fritt:

Bornold om ICA-budet: ”De vill göra en bra investering – utan småspararna”

”Det finns några ”usual suspects” som brukar nämnas och som det diskuterats lite kring. Jag kan tänka mig att det kan komma ett bud på bolag i alla typer av sektorer. Men bettingbolagen har det varit en del snack kring. Jag tror mycket väl att de flesta bettingbolag kan vara föremål för uppköp.”

Det är en marknad där det behövs konsolidering, säger han vidare.

Andra tänkbara uppköpskandidater finns, enligt Oldstrand, bland underleverantörerna i verkstadssektorn. Han nämner Bulten, Gränges och Concentric.

”Kring Electrolux var det tidigare lite spekulationer om att den kinesiska aktören Midea kunde kolla på bolaget. Investor var redo att släppa Sobi – så who knows? De kanske kan släppa Elux med om det kommer rätt bud?”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.