Danske: Helt enkelt positivt för börsen

Aktiemarknaden tog fredagens amerikanska jobbsiffror med ro, vilket enligt Danske Banks Maria Landeborn är ett klassiskt fall av ”dåliga nyheter blir goda nyheter”.
Danske Banks Maria Landeborn
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

I fredags kom de emotsedda amerikanska jobbsiffrorna. Enligt statistiken skapades det endast 235 000 nya jobb i USA under augusti. Väntat var 720 000.  I sitt veckobrev skriver Danske Banks sparekonom och seniora strateg Maria Landeborn att arbetsmarknaden uppenbarligen har påverkats av deltavariantens spridning.  Samtidigt pekar löneutvecklingen på att det är utbudet av arbetskraft som är problemet, och inte efterfrågan.

”På aktiemarknaden blev reaktionen mild – ett klassiskt fall av ’dåliga nyheter blir goda nyheter'”, skriver hon.

Att återhämtningen på arbetsmarknaden har ett lägre momentum än väntat innebär, enligt Landeborn, att börsen ser minskad press på Fed att strama åt.

”Att Fed i lugn och ro kan välja tidpunkt och takt på nedtrappningen av stödköp är helt enkelt positivt för börsen. Vi bedömer fortfarande att Fed kommer att lämna fler detaljer kring nedtrappningen av stödköpen vid nästa räntemöte den 22 september, men på marginalen innebär oväntat svag makrodata en något högre sannolikhet för att det dröjer längre än så”, skriver hon.

Danske Bank ser dock en förhöjd risk för en rekyl i och med kombinationen av höga värderingar, lägre tillväxt och deltavariantens spridning .

”På lite sikt har vi en positiv syn på aktiemarknaden även om den förväntade avkastningen är förhållandevis låg, men i närtid kan det vara klokt att se över risknivån en gång extra”, skriver Landeborn.