Danske: Pandemin åter en större risk för marknaden

Det är lätt att ryckas med när börsen stiger, men Danske Banks Maria Landeborn menar att de befintliga riskerna ger att det inte är rätt läge att öka aktierisken.
Danske Banks Maria Landeborn., aktiemarknaden
Danske Banks strateg Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Ekonomisk data har den senaste tiden kommit in över förväntan och rapportsäsongen har överraskat positivt. Detta har lett till minskad oro för ett scenario med allt lägre tillväxt och allt högre inflation och gett medvind till aktiemarknaden. Dessutom har sjunkande marknadsräntor lyft tillväxtsektorer som sällanköp och IT , vilket har gett stöd åt framför allt de amerikanska börserna. Men även europeiska aktier har lyft under oktober och Stockholmsbörsen är upp nära 7% sedan början av oktober.

Dock skriver Danske Banks seniora strateg och sparekonom Maria Landeborn att ”pandemin åter blivit en större risk för marknaden då antalet nya fall ökat i olika delar av världen den senaste tiden”. Dessutom är värderingarna på aktiemarknaden förhållandevis höga, samtidigt som det finns en risk att inflationen håller i sig längre än väntat. Feds minskade stödköp kan också komma att leda till större volatilitet.

Danske Bank menar därför att det inte är rätt läge att öka aktierisken, utan att en sund, långsiktig balans i portföljen är att rekommendera, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets