Danske ser ljusare utsikter med ett vaccin runt hörnet

Ett effektivt vaccin mot covid-19 kan bli en vändpunkt för den globala ekonomin under nästa år, skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Danske Banks Maria Landeborn
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Förra veckan bjöd på positiva nyheter gällande ett vaccin från Pfizer och BioNTech. Danske Banks Maria Landeborn menar att det mycket väl visa sig markera en vändpunkt för den globala ekonomin.

”Om ett vaccin kan vara redo för distribution i slutet av det här eller i början av nästa år, så skulle det skingra ett stort moln av osäkerhet. Det skulle vara positivt för sentimentet bland både konsumenter och företag. Ljusare framtidsutsikter kan frigöra ett uppdämt konsumtions- och investeringsbehov, vilket skulle ge en skjuts åt tillväxten under 2021”, skriver hon.

Hon skriver dock att vaccinet på kort sikt inte gör någon nytta, där pandemin snabbt förvärras i USA och Europa står inför en lång vinter där människor kommer att spendera mer tid tillsammans inomhus vilket gör att viruset sprids lättare. Bibehållna restriktioner i månader framöver är ett hot mot tillväxten i närtid, men samtidigt kan vetskapen om att ett vaccin är nära förestående kan göra att marknaden kan ha visst överseende med detta.

Trots att osäkerheten på kort sikt är hög på grund av pandemin är Danske Banks bild att vaccinnyheterna lett till att utsikterna för en stabil återhämtning under nästa år har stärkts. Banken har nyligen höjt industrisektorn från neutral vikt till en övervikt samt dragit ner undervikten i europeiska aktier från -10 till -5%, och sänkt övervikten i USA från +10 till +5%.

”Det reflekterar att vi har en något mer optimistisk syn på framtiden, men också att vi fortfarande inte är ute på andra sidan av pandemin. Här och nu förvärras situationen dag för dag, och vintern har bara börjat. Därför anser vi också att teknik- och tillväxtaktier fortfarande är attraktiva att ha i portföljen”, skriver Maria Landeborn.