Danske ser risker på nedsidan i tillväxtmarknaderna

Danske Bank föredrar för tillfället amerikanska aktier framför tillväxtmarknader, skriver bankens sparekonom och seniora strateg Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Danske Banks Maria Landeborn
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Kinas strategi med nolltolerans mot nya utbrott har varit framgångsrik tidigare, men deltavarianten är så pass smittsam att den lett till fler utbrott och nedstängningar än tidigare. Detta har, tillsammans med minskade stimulanser, lett till en oväntat kraftig ekonomisk inbromsning. Data över industriproduktion och detaljhandel i augusti bommade också förväntningarna, skriver Maria Landeborn i sitt veckobrev.

Dessutom fortsätter regleringen av bolag i landet och förra veckan var det casinobolagen som stod på tur.

”Samtidigt finns en oro för det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande som står på randen till konkurs och i värsta fall riskerar att dra med sig andra bolag och banker i fallet. Oron på kreditmarknaden är dock begränsad. Börserna i tillväxtmarknader har redan gått sämre än utvecklade marknader i år, men vi ser ändå risker på nedsidan”, skriver Maria Landeborn.

Hon menar att den minskade riskaptit som följer på regleringarna kan få kapitalflöden att söka sig till stabilare marknader som USA. Banken föredrar amerikanska aktier framför tillväxtmarknader, och har nyligen höjt USA till en övervikt och sänkt tillväxtmarknader till en undervikt.

SEB halverar aktieövervikten

Vidare är banken svagt optimistisk till börsen och behåller en liten övervikt i aktier, men risken för stora kursrörelser har ökat, menar Landeborn.

”Svagare tillväxt i kombination med högre inflation samt fortsatt smittspridning är några orosmoln. Samtidigt är avkastningen på obligationer oattraktiv på grund av låga, men svagt stigande räntor. Att fokusera lite mer på att bevara kapital snarare än att jaga avkastning är rimligt just nu givet förutsättningarna”, avslutar hon.