Därför backar börsen

Börsen vänder nedåt under måndagen.

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på en negativ öppning när handeln i Europa inleds på måndagen efter svag utveckling i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned med 1,3 procent, CAC 40 Index 1,8 procent lägre och DAX Index terminen tappade 1,3 procent.

Börserna i New York backade på fredagen sedan en sämre rapport än väntat från Procter & Gamble och ett svagt Michigan Index vägt över att BNP under fjärde kvartalet inte fallit lika mycket som befarat. Dow Jones stängde 1,8 procent lägre vilket kan jämföras med att indexet var kring -1,4 procent vid svensk stängning.

Därmed blev facit för januari en nedgång på 8,8 procent för Dow Jones, den sämsta utvecklingen för januari i indexets 113 åriga historia och den femte månaden i rad med nedgång. S&P 500 tappade 2,3 procent och Nasdaq Composite sjönk 2,1 procent. Traders som Wall Street Journal talat med förklarade också fredagens nedgång på oro för att planerna om att skapa en så kallad “dålig bank” ska dra ut på tiden samt överlag svaga ekonomiska utsikter.

I Asien har nedgångarna fortsatt under natten och förstärktes sedan bland annat Hitachi och Mizuho Financial aviserat och rapporterat förluster vilket ökade oron för att den ekonomiska nedgången fördjupas. Nikkei 225 stängde 1,8 procent.

Efter stängningen på fredagen blev det klart att SAS tecknat ett slutgiltigt avtal med spanska investerare, ledd av Concorci de Turisme de Barcelona och Catalana d’Inciatives, kring försäljningen av Spanair. Efter försäljningen, som sker till priset 1 euro, kommer SAS att kvarstå som ägare av 19,9 procent av aktierna, vilket kommer att klassas som en finansiell tillgång.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt under morgonen. UBS har sänkt riktkursen för SCA till 70 kronor från tidigare 75 kronor men upprepar köp. Fredagens stängningskurs för SCA B var 65:50 kronor. BE Group har meddelat att det utsett Lars Bergström till ny vd och koncernchef.

Av nyheter som kan påverka sektorer eller sentiment finns att Kinas premiärminister Wen Jiabao vid en intervju med Financial Times sagt att Kina överväger ytterligare stimulansåtgärder, utöver den plan på motsvarande 584 miljarder dollar som redan har tillkännagetts. Åtgärderna måste vara förebyggande, innan en ekonomisk tillbakagång, enligt Wen Jiabao.

Gordon Brown sade vid World Economic Forum i Davos på fredagen att Storbritannien kommer att överväga “radikala” åtgärder för att undsätta landets bankindustri, efter att ha lovat hundratals miljarder pund för att återkapitalisera institutioner. “Vad man måste göra nu är att se hur man kan isolera de dåliga tillgångarna”, sade Gordon Brown

Måndagens agenda bjuder på definitivt inköpschefsindex från euroområdet för januari klockan 10, som väntas visa 34,5. Storbritannien levererar sitt inköpschefsindex för januari klockan 10.30. Analytikerna väntar sig också där ett index på 34,5.

Eftermiddagen bjuder på en hel del USA-statistik. Privatinkomster och privatkonsumtion i december rapporteras klockan 14.30. Analytiker räknar med att konsumtionen ska minska med 0,9 procent och att inkomsterna ska ha sjunkit 0,4 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Klockan 16.00 blir det ISM-index som väntas ha sjunkit från 32,9 i december till 32,5 i januari. Samtidigt med ISM publiceras bygginvesteringarna i USA i december, som väntas sjunka 1,1 procent jämfört med månaden före.

Bland bolagsrapporter finns för svensk del Atlas Copco omkring klockan 12.00. Från utlandet väntas Rockwell vid 13-tiden.

Av hållpunkter senare i veckan finns från USA först och främst jobbrapporten för januari på fredagen. Utöver det finns på torsdagen räntebesked från både Bank of England och Europeiska centralbanken.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.