Därför sänker OECD prognosen för världsekonomin

Utsikterna för den globala ekonomin har försvagats något och blivit mindre tydliga under de senaste månaderna, då efterverkningar från Kina har vägt tyngre än förbättringen i USA.

Det säger OECD i en rapport, där man reviderar ned prognosen för den globala BNP-tillväxten i 2015 till +3,0 från tidigare +3,1 procent. För 2016 sänks prognosen till +3,6 procent (+3,8).

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Förutom Kina, som nu ses som huvudrisken för den globala ekonomin, har även den ekonomiska återhämtningen i euroområdet gått fram långsammare än vad OECD med anledning av de svagare oljepriserna, låga räntor och en svagare euro hade hoppats på.

”Den globala tillväxten kommer att fortsatt vara under sin genomsnittliga nivå under 2015. En viss förstärkning väntas under 2016, men tvivel angående den framtida potentiella tillväxten fortsätter att öka”, säger OECD.

Vissa tillväxtmarknader har redan drabbats hårt av råvaruprisfallen som kom i kölvattnet av en lägre kinesisk efterfrågan noterar OECD, som har sänkt sin tillväxtprognos för Brasilien till -2,8 procent från tidigare -2,0 procent.

OECD bedömer att den kinesiska ekonomin växer med 6,7 procent 2015 och 6,5 procent 2016.

Om den kinesiska ekonomin är ännu svagare än väntat kan det ha ”seriösa återverkningar” som även sträcker sig till utvecklade ekonomier, säger OECD.

”Det är inte vår prognos men det ger en känsla av hur mycket Kina betyder i den globala ekonomin. Handelsvägar och finansiella kanaler är båda viktiga nu och Kina är en stor spelare”, säger OECD:s chefsekonom Catherine Mann i en intervju med Wall Street Journal.

Kina står inför en betydande utmaning när landet önskar ombalansera sin ekonomi mot en konsumtionsdriven. Ytterligare stimulanser kan behövas, men enligt OECD borde de kinesiska myndigheterna skifta fokus från byggsektorn till sociala skyddsnät och välfärd för att stödja konsumenterna.

OECD har vidare höjt prognosen för USA:s BNP-tillväxt till +2,4 procent för 2015, och sänkt den till 2,6 procent för 2016 (+2,8).

OECD släpper mindre, uppdaterade konjunkturprognoser mellan de större konjunkturprognoserna där fler länder ingår och analyseras.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.