OECD-chefen: Vi är inte på det torra än

De ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronaviruset kommer vara längre än själva viruset, sade OECD-chefen Angel Gurria i CNBC:s pandeldebatt.
OECD:s generalsekreterare Angel Gurría.
OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. Foto:TT

Enligt Angel Gurria såg den globala ekonomin inte bra ut innan virusutbrottet, med handelskonflikter som främsta bakomliggande orsak. Samtidigt har coronautbrottet accentuerat de inneboende problemen i den globala ekonomiska strukturen, vad gäller exempelvis handel och produktion.

De ekonomiska och sociala konsekvenserna av viruset kommer också bli betydligt mer långtgående än själva viruset menar han, och säger att det viktigaste just nu bör vara att kontrollera pandemin för att begränsa dess effekter på bland annat skulder, arbetslöshet och underskott.

“Vi vill inte gå tillbaka till den status quo som vi hade innan för det var den status quo som ledde oss hit, som gjorde att vi stod oförberedda, som inte investerade nog i vaccin, som inte investerade nog i hälsa”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.