Deutsche Banks vd inleder månatligt aktieköpsprogram

Deutsche Banks vd Christian Sewing uppfyller sitt löfte om att börja investera eget kapital i bankens aktier, rapporterar Bloomberg.

Vd:n har inlett ett månatligt aktieköpsprogram för 15 procent av lönen, enligt dokument hos tyska finansmyndigheten Bafin.

Christian Sewing investerade i augusti motsvarande knappt 240.000 kronor i Deutsche Bank-aktier utöver de aktier som i regel tilldelas seniora företagsledare i Tyskland, skriver Bloomberg. Aktiehandelsprogrammet löper fram till utgången av 2022 och är beroende av att Christian Sewing fortsatt är kvar på sin post, framgår det. Christian Sewing tjänar omkring 3,4 miljoner euro per år, vilket indikerar en total aktiehandel under perioden till ett inköpspris om 1,7 miljoner euro, med dagens valutakurs omkring 19 miljoner kronor.

Tidigare i år inleddes det mest omfattande omställningsprogrammet i den tyska storbankens historia, med uppsägningar av omkring 18.000 anställda och med flera verksamheter ute för försäljning. Programmet blev en nödtvungen åtgärd efter att fusionsplanerna gått i stöpet efter förhandlingar med konkurrenten Commerzbank, vars statliga delägarskap sågs som en möjlighet för att rentvätta bankens nedsolkade rykte.

Deutsche Banks aktiekurs har efter detta vaknat till liv efter en tioårig kräftgång. Sedan mitten av augusti, då aktien noterades på sin lägsta nivå någonsin, har kursen stigit med 12 procent, och flera analytiker har spått en vändning för banken.

I juni fick banken dessutom godkänt i amerikanska centralbanken Federal Reserves stresstest, ett test där banken under året innan misslyckades med att bevisa sig klara effekterna från en finansiell kris.

Framgången beskrevs som ”ett nyckelmoment” av Christian Sewing, rent krasst innebärande att banken återigen fick möjlighet att genomföra transaktioner från den amerikanska enheten till moderbanken i Tyskland utan att gå via Fed. Sådana restriktioner blev året innan den direkta följdverkan av ett försvagat kreditbetyg, vilket i sin tur var resultatet av den tyska storbankens nedsvärtade nutidshistoria.

Deutsche Banks lönsamhet har under en tioårsperiod lidit svårt av upprepade härvor och skandaler, däribland djup inblandning i det yviga risktagande som föranledde den senaste finanskrisen.

På måndagseftermiddagen handlades Deutsche Banks aktie upp 1,2 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.