DI: Köpvärd aktie trots hög värdering

Nätverkskameratillverkaren är fortsatt köpvärd trots en "relativt hög värdering". Det rådet når Dagens Industri fram till i måndagens utgåva av tidningen. Risknivån i rådet betecknar man som "hög".

Konkurrensen för Axis har genom åren blivit hårdare, framförallt från sydkoreanska och kinesiska tillverkare, samtidigt som marknadstillväxten är inte fullt så explosiv som när teknikskiftet från analoga CCTV-kameror till nätverksbaserade kameror inleddes för drygt ett decennium sedan. I dag är nästan 70 procent av alla nyinstallerade kameror nätverksbaserade och därmed är den största delen av teknikskiftet avklarat.

Men trots det är utsikterna fortfarande ”ytterst ljusa” för Axis, menar tidningen. Marknaden väntas kunna växa med 20 procent om året de kommande fem åren. Samtidigt som teknikutvecklingstakten på kameraområdet fortfarande är ”betydande”, med potential för fokuserade företag att hålla konkurrerande branschjättar bakom sig.

Axis har genom åren valt att satsa på geografisk expansion och utveckling i stället för att varje enskilt kvartal maximera vinsten. ”Det slår från tid till annan på resultatet, men är ändå inte oroande så länge som vinsten ökar och lönsamheten per såld kamera är god med en bruttomarginal på eller över 50 procent”, fastslår tidningen kring strategin.

Värderingsmässigt räknar DI med att Axis för helåret 2015 når en omsättning på 6,6 miljarder kronor och ett resultat efter skatt landar på 720 miljoner kronor, motsvarande en vinst på drygt 10 kronor per aktie. Det motsvarar en värdering på p/e 20 på nästa års vinst, en värdering som inte är billig men ändå prisvärd, menar tidningen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG