Diktator i Teliaåtal sätter målet i gungning

Muträttegången i Svea hovrätt mot Telias förre vd Lars Nyberg har tills vidare ställts in. Försvaret slår bakut sedan åklagaren fört in Uzbekistans avlidne exdiktator Islam Karimov i åtalet.

Nyberg och två av hans tidigare kollegor, som alla friades i Stockholms tingsrätt, skulle om två veckor återigen ha ställts inför rätta för grovt mutbrott. Denna gång i överinstansen Svea hovrätt sedan åklagarsidan överklagat tingsrättsdomen.

Men om så sker, blir det inte förrän tidigast i september, beslutar hovrätten.

Nyberg och de andra tidigare cheferna anklagas för att ha mutat Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova med cirka 3 miljarder kronor mot att Telia skulle få bedriva sin verksamhet i det centralasiatiska landet. Men tingsrätten ansåg inte att Karimova, eftersom hon inte formellt ansvarade för telekomfrågor, var en mutbar person enligt den korruptionslag som gällde före 1 juli 2012. Att den mäktiga Karimova i praktiken kunde påverka myndighetsbeslut spelade då ingen roll, ansåg tingsrätten. Domstolen behövde då därför inte granska närmare vad Nyberg och de andra skulle ha gjort.

Dog 2016

När målet nu skulle upp i Svea hovrätt inkom chefsåklagare Kim Andrews i slutet av november 2019 med vissa justeringar av åtalet:

– Jag för nu in att även Gulnara Karimovas far Islam Karimov kan anses vara mottagare av en otillbörlig förmån i och med att en familjemedlem får en massa pengar, säger Andrews till TT.

Den enväldige Karimov dog 2016.

Åklagaren gör en del andra ändringar också, men ingen stor skillnad jämfört med vad som lades fram i tingsrätten, anser han.

Annat läge

På tok för stor och sen ändring, anser dock försvaret, som inte vill att tillägget ska godtas av hovrätten.

– Om det tillåts måste vi fundera på vad det finns för bevis från vår sida, då kommer vi i ett annat läge, säger Nybergs advokat Stephane Pleijel.

Dels tar det tid att förbereda ett försvar för att få en rättvis rättegång, argumenterar advokaterna. Dels innebär nya uppgifter att hovrätten, som ska vara andra instans, blir första och troligen enda domstol att pröva dessa. Orimligt, anser försvaret. Stoppa målet helt, fortsätt men avvisa tillägget, eller skicka tillbaka det till tingsrätten, anser advokaterna.

Svea hovrätt har i rådande läge valt att ge försvaret mer tid att hantera de nya uppgifterna och tills vidare ställa in rättegången. Domstolen planerar dock för att den, på ett eller annat vis, ska kunna gå av stapeln tidigast i september. Hovrätten beslutar också att åklagaren ska inkomma med kompletterande bevis senast den 20 januari.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.