Dollarn pressar guldpriset

Basmetallmarknaden noterar sammantaget en blandad prisutveckling med viss dragning uppåt så här långt på fredagen. Guldet och silvret har försvagats ytterligare.

Vid Londonbaserade metallbörsen LME:s terminshandel ses tremånaderskontraktet för koppar 0,1 procent lägre i skrivande stund. Motsvarande kontrakt i zink, aluminium och nickel noterar +0,4, +0,8 respektive +0,1 procent.

Ser man till lagernivåer visar SIX News veckogenomgång att de globala kopparlagren föll med 1,3 procent i veckan. Nedgången sedan årsskiftet ökar därmed till 53 procent. Sammanställningen utgörs av LME:s och Shanghai-baserade SHFE:s aggregerade lager.

Motsvarande lagerförändringar i zink var oförändrat på veckan och -18 procent sedan årsskiftet och i aluminium sågs -1,5 respektive -11 procent.

Gällande marknadens funktionssätt meddelar LME att man lanserar så kallade premiekontrakt under andra kvartalet 2015.

Kontrakten möjliggör för marknadsdeltagare att köpa (säkra) och sälja (ställa ut) risken för de premier som uppstår mellan priset på metaller för fysisk leverans och de löpande prisnoteringarna på metallbörsen. Åtgärden ska enligt The Wall Street Journal ses som en motåtgärd från LME för att stävja en dysfunktionell marknad med papperspriser på metaller, i form av exempelvis terminer, som ligger lägre än de priser som aktörer i slutändan får betala om de vill ha fysisk leverans via systemets lagerplatser.

LME har därtill tidigare föreslagit regler kring lagerhållningen i systemet. Detta då långsamma leveranser är en av anledningarna till de höga premier som uppstått i bland annat aluminium.

Commerzbank noterar att Platts data pekat på att aluminiumpremierna i går nått nya rekordhöjder i USA, motsvarande nära 470 dollar per ton. I Europa var den 380-400 dollar per ton före tullar och 450-470 dollar per ton efter.

Över till ädelmetallerna ses guldet och silvret så här långt ha försvagats ytterligare, i silvrets fall till nytt årslägsta. Fortsatta ränteuppgångar i USA tillsammans med US-dollarförstärkning ligger bakom mycket av pressen.

Commerzbanks råvaruanalytiker noterar att säljtrycket i åtminstone guldet nu verkar komma mestadels från terminshandeln, som bedrivs vid bland annat amerikanska Comex. De börshandlade guldfonder (ETF:er) som följs av Bloomberg har vänt utflödena och sett motsvarande 68 ton guld i nettoinflöden under de senaste tre handelsdagarna.

En samling amerikansk makrodata väntas i eftermiddag, däribland detaljhandel, industrilager och Michigan konsumentförtroendeindex.

Blickar man längre fram ligger mycket fokus redan nu på hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att agera och uttrycka sig i nästa veckas penningpolitiska besked.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.