Dubbla stolar på Aktietorget
Idag noteras Biosensor på Aktietorget. I styrelsen sitter Ulf Ericsson som också är aktieägare. Men Ericsson är även styrelseledamot och storägare i Aktietorget Holding, som i sin tur äger Aktietorget AB där handelsplatsen med samma namn ligger. Det är styrelsen i Aktietorget AB som övervakar och godkänner bolag för notering.
De båda bolagen har identiska styrelser, sånär som på att Ulf Ericsson inte sitter i Aktietorget AB:s styrelse.
Hade han gjort det samtidigt som han suttit i styrelsen för ett bolag som noteras på Aktietorget, hade det formellt handlat om en jävsituation. Ericsson satt dock i styrelsen fram till 2003. Anledningen till att han lämnade var att Finansinspektionen ansåg det olämpligt att han samtidigt satt i styrelsen för Aktietorgsnoterade Turkronan, som sedermera gick i konkurs.
Men redan att han är ledamot i Aktietorgets holdingbolag reser frågetecken.
I konkurrenten NGM:s fall är de inte tillåtet att sitta i såväl NGM:s holdingbolag som i styrelsen i ett bolag som är noterat på NGM.
– Det skulle kunna ge upphov till spekulationer om särbehandling och strida mot den allmänna sundhetsprincipen i börs- och clearinglagen. Holdingbolaget har trots allt stort inflytande över börsen och utser dess styrelse, säger Angelica Olsson, NGM:s jurist.
Men varken Aktietorget eller Finansinspektionen tycker att det är några problem.
– Vi tog kontakt med Finansinspektionen och kollade upp detta. Så länge jag inte var involverad i processen att godkänna bolaget fanns det ingen anledning att jag inte skulle kunna sitta i både styrelserna, säger Ulf Ericsson.
När det gäller Stockholmsbörsen är det inte heller något som hindrar att en person sitter i såväl OMX:s styrelse som i styrelsen för ett bolag som är noterat på Stockholmsbörsen. Men till skillnad från Aktietorget har OMX och Stockholmsbörsen helt olika styrelser. Stockholmsbörsen har dessutom en bolagskommitté med en majoritet av externa ledamöter som granskar bolag inför notering.
Förutom uppdraget i Aktietorget Holding är Ulf Ericsson även styrelseordförande i dotterbolaget Aktietorget Service AB och dessutom i Aktietorget Uppland AB. Det senare bolaget är ett av de lokala Aktietorg som bland annat hjälper bolag vid notering. Till exempel hjälpte Aktietorget Uppland nyligen till med kapitalanskaffningen i samband med att ett bolag skulle noteras.
– Biosensor har inte kommit via Aktietorget Uppland, där jag är med. Prospektet är gjort av bolaget och de som varit behjälpliga har varit Aktietorget Stockholm, säger Ulf Ericsson.
Och när det gäller de lokala Aktietorgens inblandning i noteringsprocesser, exempelvis vid kapitalanskaffning och prospektskrivande, finns det också frågetecken.
– Om man hjälper till med ett prospekt fullt ut och är med hela vägen ska man vara ett värdepappersbolag och ha värdepapperstillstånd från Finansinspektionen. Men om ett bolag måste ha tillstånd eller inte beror på huruvida bolaget hjälper till i tillräcklig utsträckning, säger Jan Fritsch på Finansinspektionen.
I januari gick Aktietorget ut och lovade att de regionala aktietorgen ska erbjuda hjälp med att upprätta prospekt för 50.000 kronor. Och Aktietorget Uppland, som inte har värdepapperstillstånd, har enligt prospekt hjälpt till med kapitalanskaffning. Var går gränsen?
– Jag vet inte riktigt var man ska sätta gränsen, det är en bedömningsfråga. Men i de fall som vi har granskat har de inte gått över gränsen.
När skedde senaste granskningen?
– Det var för några år sedan, säger Jan Fritsch.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.