ECB-ledamot: Inflationsmålet missas

Europeiska centralbanken missar uppenbarligen sitt inflationsmål på 2 procent. Det konstaterar ECB-ledamoten och Österrikes centralbankschef, Ewald Nowotny, enligt Dow Jones Newswires.

Huvudorsaken bakom den låga inflationen är det dramatiska fallet i oljepriserna sade Nowotny, som samtidigt noterade att även k��rninflationen är under målet.

“Det är uppenbart att vi behöver en starkare ekonomisk tillväxt i ett sådant läget för att minska arbetslösheten och få oss närmare till vårt mål om prisstabilitet”, sade ECB-ledamoten, som betonade vikten av en ökad konkurrenskraft i regionen.

Ytterligare verktyg behövs därför – både strukturella reformer och åtgärder för att stimulera efterfrågan, uppgav ECB-ledamoten.

“ECB använder de penningpolitiska verktyg som finns till förfogande, men enligt min åsikt är det ganska uppenbart att den nuvarande makroekonomiska situationen kräver ytterligare verktyg”, sade han.

“Överraskande mjuk ECB-signal (Nowotny) bäddar för mer expansion. Pressar Riksbanken till mer”, kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Berqqvist, som tolkar budskapet som att ECB inte uppskattar den senaste tidens eurostyrka.

Under föregående månad sjönk KPI för euroområdet tillbaka i negativt territorium, något som ökade förväntningarna på ytterligare åtgärder från ECB.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här