Efter oljekungen

Oljemannen Adolf Lundin lämnar efter sig en bolagsgrupp värd upp emot 90 miljarder kronor. Hans söner Ian och Lukas tar nu över och utlovar i en intervju med Affärsvärlden fortsatt kraftig tillväxt samt flera sammanslagningar av Lundingruppens bolag.

”Vi har ju pratat med honom nästan varje dag och stämt av det mesta, så det är klart att det kommer att kännas tomt och ensamt. Men det är business as usual, vi har gasen i botten lika mycket som tidigare. Det är flera affärer i gång som ska avslutas och sedan blir det ännu fler affärer”, säger Lukas H Lundin, Adolf Lundins äldste son på måndagen, två dagar efter det att fadern gick bort, 73 år gammal.

Även om uttalandet kan verka tufft, var både han och brodern Ian H Lundin förberedda. Efter att Adolf Lundin började sin behandling mot leukemi 2003 frånträdde han de flesta av de formella uppdragen i sfären.

– De sista tre åren, sedan pappa blev sjuk, har vi tagit över det mesta, så förändringarna blir minimala.

Det enda formella uppdrag som Adolf Lundin hade kvar i sina noterade bolag var som ordförande i det ryska investmentbolaget Vostok Nafta. Där blir det just Lukas Lundin som fattar klubban. Hans bror Ian tar över ledningen över familjetrusten Alumbrera, som sedan 2003 är det kontrollerande organet i Lundinsfären.

Alumbrera äger fyra bolag – Lorito, Elegrove, Zebra och Abalone – som i sin tur är ägare i bolagssfärens i dag tio noterade bolag.

Enligt Lukas Lundin kommer han och brodern ta över och driva sfären vidare med en lång tidshorisont och fortsatt tillväxt som ledstjärna.

– Vi ska bli mycket, mycket större, säger Lukas Lundin.

Med Adolf Lundins död sluts ett kapitel i en hisnande entreprenörssaga. Bergsingenjören från KTH som via oljebolaget Shell och Johnson-gruppen blev Sveriges främste oljeman och en av våra riktigt stora entreprenörer, nästan i klass med Ingvar Kamprad och H&M-Perssons. Men även om han fick en hel del uppmärksamhet de sista åren, var han på många sätt en doldis.

Det första klippet om Adolf Lundin från ekonomipressens nyhetsarkiv Affärsdata är från mars 1984. I ett kort telegram från AP/Dow Jones, återgivet i Dagens Industri, berättas att ”den svenske affärsmannen” Adolf Lundin fått tillstånd att prospektera efter olja i Oman. Uppgiften ledde till en större artikel i DI några månader senare, med rubriken ”Adolf Lundin – okänd svensk finansfurste”.

Just epitetet ”okänd” är talande för beskrivningen av Adolf Lundin. Trots att han under decennier varit en av Sveriges främsta entreprenörer hann bilden av honom aldrig riktigt i kapp verkligheten. Redan i porträttet i DI 1984 berättades om ett tiotal Lundinbolag som var noterade på börserna i Toronto och Vancouver, med ett totalt börsvärde på 2 miljarder kronor.

Drygt 20 år senare lämnar Adolf Lundin efter sig en bolagssfär med ett sammanlagt börsvärde på närmare 90 miljarder kronor. Det kan jämföras med Jan Stenbecks företagsgrupp som vid hans död 2002 värderades till 38 miljarder kronor (i dag värderas Stenbeckbolagen till runt 110 miljarder).

Och även om Adolf Lundins bolag vunnit mycket på de senaste årens globala olje- och råvaruboom, är det resultatet av långsiktigt bolagsbyggande som nu avspeglas i börsvärdena – ett byggande som bottnat i en lika långsiktig vision.

– Mitt mål är att skapa en stor lönsam olje- och gruvgrupp med total internationell inriktning, sa Adolf Lundin i DI-intervjun 1984.

Lundingruppen består i dag av tre större bolag samt sju mellanstora och mindre.

De stora är oljebolaget Lundin Petroleum, nämnda Vostok Nafta och gruvbolaget Lundin Mining – samtliga med ett börsvärde på 20-25 miljarder kronor vardera. Dessa tre är också välkända i Sverige då de är noterade på Stockholmsbörsen. I Stockholm finns också ett annat oljebolag – Tanganyika Oil, som är noterat på First North-listan med ett börsvärde på strax under 5 miljarder kronor.

De övriga sex bolagen i sfären är noterade på Torontobörsen eller på dess så kallade Venture Exchange. Störst bland dessa är International Uranium, med ett börsvärde på 7 miljarder kronor. Bolaget driver ett antal urangruvor och andra prospekteringsprojekt i USA, Kanada och Mongoliet.

International Uranium har just inlett en fusion med konkurrenten Denision Mines. Det är bara en av åtskilliga strukturaffärer de senaste åren, inte minst mellan Lundinbolagen själva. Nyligen köpte till exempel Lundin Petroleum det Torontonoterade oljebolaget Valkyries Petroleum.

Enligt Lukas Lundin finns en tanke att försöka rensa lite i den Lundinska bolagsbuketten. Tidigare har han själv talat om en struktur med tre bolag – ett oljebolag, ett gruvbolag och ett investmentbolag.

– Tanken är fortfarande densamma. Om du ser ett år framåt är vi sannolikt färre bolag i gruppen. Vi har redan börjat med Valkyries och kanske kan till exempel Tenke Mining gå upp i Lundin Mining, säger Lukas Lundin.

Det finns ingen speciell idé med att ha så många bolag som gör mer eller mindre samma sak?

– Nej, det är mer tillfälligheter som gjort att det ser ut som det gör i dag.

Ni har inga planer på ett noterat holdingbolag för sfären?

– Nej, absolut inte. Jag tror att det skulle få skadliga effekter på aktiekurserna i varje bolag om vi slog ihop dem.

Ni har två systrar också, är de också delägare?

– Vi har sagt att Alumbrera är en familjetrust. De är med där, mer detaljerade än så vill vi inte vara, säger Lukas Lundin.

Du bor i Kanada, medan basen för gruppen är i Genève. Ska du bo kvar i Kanada?

– Jag ska bo kvar, åtminstone i det närmaste perspektivet.

Lukas och Ian Lundin har jobbat i familjekoncernen i över två decennier. Trots det känner de inte engagemanget i familjeföretaget som något tvång.

– Vi har hela tiden haft en oerhörd självständighet. Vi är väldigt tacksamma för att pappa gett oss den här möjligheten och den här positionen med våra bolag.

_________________________________________

RÖSTER OM ADOLF LUNDIN

”Vågade ta risker för att lyckas”
Min familj och familjen Lundin har en relation som sträcker sig långt tillbaka. Adolf arbetade med min far Bo Ax:son Johnson vid Nynäs Petroleum på 1960-talet och de blev då goda vänner, i dag sitter jag i Lundin Petroleums styrelse. Adolf var en av sin generations mest framstående entreprenörer som såg möjligheter och vågade ta de risker som krävdes för att lyckas med sina ideér. Han efterlämnar ett lysande livsverk i form av ett antal företag som hans söner Ian och Lukas sedan länge framgångsrikt driver. Saknaden efter honom är stor, hans livsgärning och anda förs nu vidare av hans familj.

Viveca Ax:son Johnson, Vice ordförande Nordstjernan

”Han var ett föredöme”
Adolf Lundin var ett föredöme som entreprenör – alltid positiv, engagerad och kreativ. Detta kopplat till hans starka kämparanda resulterade i ett enastående livsverk.

Marcus Wallenberg, Ordf. SEB, systerson till Adolfs fru

”Världen var den ständiga arbetsplatsen”
Adolf Lundin var entreprenören och äventyraren i en lika sällsynt som framgångsrik kombination. Han sökte sig sina egna vägar, nöjde sig aldrig med det som var och var ständigt nyfiken på det nya. För honom var världen den ständiga arbetsplatsen, och dess möjligheter närmast oändliga. Vårt Sverige har blivit fattigare nu – vi skulle behöva många som han. (TT)

Carl Bildt, Styrelsemedlem Lundinbolagen

”Han var en stor man”
Dolfi och jag träffades på KTH när vi var 18 år. Vi studerade, festade och reste utomlands tillsammans. Vänskapen varade i 55 år. För mig var det självklart att hans fantasi och oförvägenhet skulle ta honom långt och långt bort.

Han var en man som vågade. En stor man.

Ian Wachtmeister, Vän sedan skoltiden

”Vi kommer minnas hans generositet”
Adolf Lundin var en verklig mentor för oss. När Mattias Westman och jag drog i gång vår första fond 1996 hade vi ingen institutionell backning – vi hade Adolf. Han blev ordförande i den första fonden och var ett enormt viktigt stöd. Han fanns alltid där, inte minst under krisåren. Han var ju optimistisk om Ryssland och trodde alltid att framtiden var ljus.

En annan sida, som kanske inte syntes utåt, är hur analytisk han var. Som styrelseledamot i Vostok Nafta har jag ju på nära håll sett två av hans visioner förverkligas, om utvecklingen för Gazprom och oljepriset – visioner som var resultatet av en ytterst noggrann analys.

Dessutom var han oerhört generös, dels som tidig investerare hos oss. Men ännu mer med sin tid och sin entusiasm. Det är framför allt hans enorma generositet som vi kommer att minnas.

Paul Leander-Engström, Affärspartner i Ryssland

”Han var gladlynt, alltid optimistisk”
Vi hade en mycket nära relation. Adolfs mamma och min mamma var båda från Österrike. När de gifte sig med svenskar blev båda familjerna vänner och har förblivit nära vänner ända sedan dess. Mamma Maria Lundin lever fortfarande och fyller 100 år om sex veckor. Min första kontakt var faktiskt med hans äldre bror Erik, som är läkare. Sedan upptäckte jag att Erik ju hade en lillebror Adolf som var väldigt framåt och trevlig. Dessutom var min fru Alexandra och Adolfs fru Eva skolkamrater och grannar, så vi har haft mycket gemensamt under alla år.

Det är lätt att glömma bort att det ligger flera decenniers hårt arbete före hans genombrott. Detta skedde först på 1990-talet. En annan sak är den stora betydelse som hans fru Eva har haft för hela hans verksamhet. Hon har varit otroligt positiv och lojal och aldrig ryggat för att flytta kors och tvärs över världen.

När det gäller Adolf är det framför allt hans optimism jag kommer att minnas. Han var en gladlynt person, alltid optimistisk, alltid drivande och alltid generös.

Bertil Gylling, Vän sedan barndomen

____________________________________________

BOLAGEN

Lundin Mining

Noterat på Torontobörsen och Stockholmsbörsen.

Startade sin verksamhet 1996 under namnet South Atlantic Ventures, vilket under 2004 ändrades till Lundin Mining. Initialt var verksamheten inriktad mot prospektering av basmetaller i Sverige, men genom förvärvet av Zinkgruvan i södra Sverige under 2004 blev Lundin Mining en aktiv gruvproducent. I början av 2005 förvärvades NAN Resources AB, vars huvudsakliga tillgång var zink- och koppargruvan Storliden tillsammans med omfattande prospekteringsrättigheter i Sverige. Senare under året genomförde Lundin Mining ett förvärv på Irland där zinkgruvan Galmoy och ett antal prospekteringsrättigheter på Irland ingick. Företaget bedriver också investeringsverksamhet i ”lovande” projekt, i bland annat Iran och Eritrea. Lundin Mining är i dag en aktiv mineralprospekterare och en snabbväxande producent av basmetaller, med fokus på zink och koppar.

Börsvärde: 21 miljarder kronor (efter samgåendet med Eurozink).

Lundin Petroleum

Noterat på Stockholmsbörsen.

Skapades genom en avknoppning till aktieägarna i Lundin Oil innan det bolaget såldes till kanadensiska Talisman Energy sommaren 2001. Lundin Petroleum har sedan dess växt genom flera stora förvärv. Lundin Petroleum har betydande olje- och gasproduktion i Frankrike, Holland, Norge, Storbritannien, Tunisien, Indonesien och Venezuela. Lundin Petroleums aktier handlas på Attract 40-delen av Stockholmsbörsens O-lista.

Börsvärde: 24 miljarder kronor.

Vostok Nafta

Depåbevis noterade på Stockholmsbörsen.

Bildades 1996 med syfte att genomföra investeringar i länderna i det forna Sovjetunionen. Bolaget är ett renodlat portföljförvaltningsbolag och fokuserar på investeringar inom olja, gas och elektricitet. Över 93 procent av bolagets portfölj består av aktier i världens största icke statsägda kolvätebolag – den ryska gasproducenten Gazprom.

Börsvärde: 22 miljarder kronor.

International Uranium

Noterat på Torontobörsen.

Äger flera uran- vanadiumgruvor och prospekteringsrättigheter i USA, Kanada och Mongoliet.

Bolaget har ett joint venture-projekt kring uranprospektering i Athabasca i norra Saskatchewan i Kanada tillsammans med JNR Resources. Sedan

början av 2004 har världsmarknadspriset på uran stigit kraftigt. International Uranium äger också the White Mesa Mill – en anläggning som har tillstånd att bearbeta 2 000 ton vanadium/uran per dag i Utah i USA.

Börsvärde: Cirka 7 miljarder kronor, efter en fusion med Denison Mines.

Tanganyika Oil

Noterat på Torontobörsens Venture Exchange, och svenska First North.

Har varit en del av the Lundin Group of Companies sedan 1995. Efter att under flera år ha bedrivit oljeprospektering i Tanzania, lyckades Tanganyika Oil i mitten av år 2003 förhandla fram ett produktionsdelningsavtal (PSA) kring det stora oljefältet Oudeh i nordöstra Syrien. Oudehfältet uppskattas innehålla mer än 2,4 miljarder fat olja. Produktionen från Oudehfältet uppgår för närvarande i genomsnitt till 2 700 fat olja per dag, medan bolagets oljefält Hana i Egypten producerar cirka 300 fat per dag.

Börsvärde: Cirka 4,5 miljarder.

Redback Mining

Noterat på Torontobörsen.

Blev en del av the Lundin Group of Companies när Champion Resources gick samman med Redback Mining NL från Australien och bildade Red Back Mining Ltd. Bolaget har en ägarandel om 95 procent i guldprojektet Chirano i västafrikanska Ghana. Redback har också ett 100-procentigt intresse i fosfatprojektet Farim i västafrikanska Guinea Bissau.

Börsvärde: Drygt 2 miljarder kronor.

Tenke Mining Corp.

Noterat på Torontobörsen.

Har ett intresse om 24,5 procent i Tenke Fungurume i Demokratiska republiken Kongo (DRC). Detta projekt anses vara världens största och rikaste outvecklade fyndighet av koppar och kobolt. En genomförbarhetsstudie tas för närvarande fram och produktionen är beräknad att inledas under 2008. Bolaget har även omfattande guld- och kopparintressen i Argentina (över 958 000 hektar).

Börsvärde: Drygt 4 miljarder kronor.

Canadian Gold Hunter

Noterat på Torontobörsen.

Bygger upp en portfölj av kanadensiska guldprospekteringstillgångar. Guldprojektet Assean Lake är beläget cirka 120 kilometer norr om Thompson.

Börsvärde: Drygt 300 miljoner kronor.

Atacama Minerals Corporation

Noterat på Torontobörsen.

Har ett intresse om 50 procent i jod-, sulfat- och nitratfyndigheten Aguas Blancas i Atacamaöknen i norra Chile. Fyndigheten är belägen 100 kilometer från industrihamnen i staden Antofagasta.

Börsvärde: 800 miljoner kronor.

Pearl Exploration and Production Ltd.

(Tidigare Newmex Minerals Inc.)

Torontobörsens Venture Exchange.

Ett publikt kanadensiskt olje- och gasföretag. Bolagets fokus är på olje- och gasintressen i Nordamerika, och då framför allt i Texas, gulfkusten, Kalifornien och Saskatchewan i Kanada.

Börsvärde: Cirka 1,6 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco