Electrolux marknadsutsikter neutrala för helåret

Vitvarubolaget Electrolux, som sedan tidigare har vinstvarnat, ger neutrala utsikter för året.
Electrolux marknadsutsikter neutrala för helåret - ELECTROLUX SAMUELSON
Electrolux VD Jonas Samuelson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Omsättningen sjönk 0,4 procent till 35 636 miljoner kronor (35 769). Den organiska försäljningstillväxten var -0,8 procent (-8,4). Den påverkades av negativt pris men även av lägre volymer. Mixen förbättrades.

”Det är verkligen en besvikelse att de avsevärda kostnadsbesparingarna som vi har genomfört i Nordamerika inte får genomslag på nedersta raden i resultaträkningen, utan snarare förbrukas av branschens höga nivå av kampanjaktiviteter”, uppger vd Jonas Samuelson.

Situationen förvärrades också mot slutet av året när prispressen i USA intensifierades, triggat av en lägre efterfrågan än förväntat under Black Friday, fortsätter Electrolux-chefen.

”De lägre marknadsprisnivåerna, särskilt inom den för affärsområdet viktiga kategorin kylskåp och frysar, möjliggjordes av kostnadsskillnader i branschen mellan produktion baserad i
Nordamerika och produktion baserad i vissa delar av Asien”, uppger Samuelson.

Rörelseresultatet blev -3 215 miljoner kronor (-1 964). Rörelseresultatet inkluderar engångsposter om -2 491 miljoner kronor (-1 352) varav -2 548 miljoner avser en omstruktureringskostnad för det utökade programmet för kostnadsbesparingar för koncernen och omställning in Nordamerika, 262 miljoner avser en realisationsvinst från avyttringen av fabriken i Memphis, USA, och -205 miljoner avser nedskrivningar av tillgångar i samband med etableringen av det nya affärsområdet Europa, Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern & Afrika.

Omställningsprogrammet kommer i huvudsak att gynna det andra halvåret.

Justerat rörelseresultat blev -724 miljoner kronor (-612). Affärsområdet Nordamerika redovisade en underliggande förlust om 1 450 miljoner kronor, främst driven av intensifierad prispress

Resultatet före skatt var -3 785 miljoner kronor (-2 474).

Resultatet efter skatt blev -4 113 miljoner kronor (-1 922).

Resultat per aktie hamnade på -15,23 kronor (-7,12).

Ingen utdelning föreslås (0).

Electrolux ar har en rad utsikter. Marknadsutsikt och volym för året 2024 är neutral jämfört föregående år för samtliga geografier.

Volym, pris och mix är negativt för helåret.
”Det utmanande marknadsläget som vi upplever understryker vikten av att förbli flexibla och redo för anpassning till snabbt ändrade förhållanden. Vår främsta prioritet förblir att uppnå våra kostnadsbesparingsmål och att effektivt implementera den nya, förenklade organisationsstrukturen som annonserades i oktober”, uppger Jonas Samuelson.

”Syftet är att därigenom framgångsrikt dra nytta av vår globala storlek och stärka vår position i utvalda mellan- och premiumkategorier för att återställa marginalerna och återgå till lönsam tillväxt”, fortsätter han.

Under inledningen av året väntas det svaga konsumentförtroendet fortsätta att hänga över branschen.

”Under början av 2024 förutses det svaga konsumentsentimentet fortsätta med konsumenter som skiftar till lägre prissegment och skjuter upp inköp i diskretionära produktkategorier. Allteftersom inflationstrycket avtar och räntenivåerna förväntas komma ned, förväntar vi oss dock att efterfrågan på våra huvudmarknader stabiliseras under årets lopp. Efterfrågan på vitvaror för helåret 2024 förväntas därför bli relativt neutral i alla regioner jämfört med 2023”, uppger Electrolux-chefen.

Organisk påverkan på resultatet från volym, pris och mix sammantaget för koncernen förväntas bli negativ för helåret 2024. Detta eftersom de nya prisnivåerna som etablerades i slutet av 2023 i marknaden bedöms förbli oförändrade under 2024, skriver Electrolux.

Bolaget tar även upp frågan om avyttringar.

”Vi gör framsteg när det gäller de strategiska initiativen att avyttra icke-kärntillgångar med ett kombinerat potentiellt värde av cirka 10 Mdr kr under de kommande åren. Den nuvarande marknads- och geopolitiska situationen kan dock påverka tiden det tar att genomföra dessa avyttringar negativt, eller i vissa fall de uppnådda värderingarna”, uppger Samuelson.

Electrolux, Mkr Q4-2023 Q4-2022 Förändring
Nettoomsättning 35 636 35 769 -0,4%
Organisk försäljningstillväxt, procent -0,8 -8,4
Rörelseresultat -3 215 -1 964
Justerat rörelseresultat -724 -612
Resultat före skatt -3 785 -2 474
Nettoresultat -4 113 -1 922
Resultat per aktie, kronor -15,23 -7,12
Utdelning per aktie, kronor 0 0
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets